У листопаді на вулицях Ужгороду та Мукачево з'явиться нова поліція. Прийом анкет бажаючих закінчується 11 серпня. До першого вересня мають відібрати тих, кого будуть вчити. Чи зможуть нові поліцейські бути ефективними у невеликих містах, як Мукачево та Ужгород "Знай" розповів нардеп Мустафа Наєм, який займається там впровадженням проекту.

- У Києві теж ніхто не вірив, що нова поліція буде ефективною. Це було важко зробити хоча би організаційно і складно було переконати систему. В Ужгороді і в Мукачево, де буде нова поліція, є свої особливості маленького міста, де всі одне одного знають. Тому тут працюватимуть молоді люди з регіонів.

Читайте також: Нова поліція з'явиться у Краматорську та Слов'янську – Аваков

На другий день набору мали вже тисячу анкет. Виходить чотири людини на місце. Сподіваюсь, до кінця матимемо один із найбільших конкурсів у країні. Якщо буде 10-11 людей на місце — зможемо вибирати. Тоді, наприклад, Ужгород патрулюватиме поліцейський із Хусту чи Виноградово. Потім цей експеримент маленького міста розповсюдимо по маленьких райцентрах.

- Чому саме ви із народних депутатів займаєтесь поліцією на Закарпатті?

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

- У січні я увійшов у колегію УМВС. Потім була перша інформаційна компанія поліції у Києві, закон про поліцію. Компанію була одна із найбільш вдалих. Ми мали 34 тисячі анкет, хоча мали пройти лише 2,5 тисячі. Я спершу не вірив у цей проект. Коли 12 січня мені сказали, що треба 2 тисячі людей віком 21-35 років, я подумав, що це неможливо.

Дві тисячі людей, які захочуть стати умовно, кажучи ментами, — це нереально. Але вже в перший же день ми набрали стільки ж. Одна з причин такого успіху — ми добре підготувались інформаційно і люди нам повірили.

Потім я був залучений до підготовки комунікаційної роботи самих поліцейських. Розповідав їм, як спілкуватися із журналістами. Сідала група з 200-300 людей і ми по чотири-п'ять годин говорили. Вони цікавились, хто такі журналісти і "з чим їх їдять". Я розповідав про добрих журналістів, про поганих, про те, як їх можуть провокувати.

Читайте також: Патрульний зіграв на піаніно пісню гурту "Оne republic" (відео)

Пояснив їм, що журналісти є найбільшими захисниками поліції у суспільстві. Якщо вони зупиняють суддю, прокурора, даішника чи депутата, вони знають, що їх може захистити начальство чи колеги. Але перед суспільством їх захистять журналісти.

- Ви людина на Закарпатті нова. Як і голова обласної ОДА, міліції та СБУ. Чи переламають зміни керівництва регіону системні процеси зсередини?

- Регіон унікальний. Він багатонаціональний, є чотири кордони – угорський, румунський, словацький і польський. Тут нема відрази до чужих, люди хочуть, щоб щось змінилось. Пана Москаля знають давно. Мене за чужого тут не сприймають, а Сергій Князєв, очільник закарпатської міліції, теж хоче зрозуміти, що тут відбувається і пристосуватись.

Я розумію, що без змін буде дуже різке відторгнення. За 2-3 місяці маємо показати результат. Буде змінюватися характер виконавчої влади. Облрада і міськрада мають це відчують і почнуть працювати інакше. Є старий прокурор, але думаю зміни будуть і там.