У Верховній Раді зареєстрували одразу два законопроект стосовно виплати заробітної плати на картки. Один передбачає виплату лише на ті картки, які самі собі оберуть працівники. Інший законопроект передбачає покарання за нав'язування роботодавцем певних зарплатних програм певних банків. Про це повідомляють на сайті ТСН.

У червні суд зобов'язав Кабмін скасувати його рішення перевести всіх бюджетників на обслуговування в державні банки. А в Асоціації захисту фінансових прав повідомляють, що до них щомісяця звертають близько десяти осіб зі скаргами на роботодавців стосовно зарплатних проектів.

"Ці законопроекти виглядають так, ніби вони спрямовані зробити життя людей зручнішим. Мовляв, звик хтось до обслуговування в "Приватбанку", тому йому зручніше буде через цю фіну станову отримувати зарплату. Але насправді такої проблеми ніколи не було й немає. Знаю, що вчителям у школах пропонували зарплатні картки 4-5 банків на вибір. Причому в усіх областях", - говорить "Знай" Володимир Марченко, аналітик консалтингової компанії AFS.

Читайте також Шахраї спустошують зарплатні картки через інтернет

На думку експерта, законопроекти пролобійовані великими фінансово-промисловими групами, які мають свої банки.

Популярні новини зараз
В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги Головні новини за 9 травня: неприємні новини для українців та ганьба ухилянтів Ухилянт з ганьби перетворився на бренд: втікачі жартують, українці – лютують Більше зняти та обміняти не вийде: які обмеження встановили банки
Показати ще

"У багатьох банках зараз криза ліквідності. Аби її уникнути деякі навіть по укладали угоди із дисконтними програмами крупних супермаркетів. Будь-яким фінустановам вигідно, аби через них проходили фінансові поки. Завдяки ним банк може заробляти кошти на комісіях, обслуговуванні, зарахуванні коштів тощо. Зарплатами, які не знімають місяцями, фінустанова може користуватися у своїх цілях. Мені важко сказати чітко, чиї це банки, але зрозуміло одне – формується банк-конкуренту "Привату", адже ця фіну станова лідирує серед зарплатних проектів", - припускає фахівець.

Читайте також Фонд гарантування вкладів просить в уряду 20 млрд гривень

Постанову суду щодо рішення Кабміну перевести бюджетників на зарплатні проекти держаних банків експерт вважає абсурдною.

"Таке враження, що постанову виніс не український суд, а німецький чи італійський. Одним словом той, якому інтереси України дуже далекі. Взагалі нарахування зарплати бюджетникам через державні банки – це нормальна світова практика. До того ж через збільшення фінансових обертів через державні банки було б корисним для нашої економіки", - каже Володимир Марченко.

Нагадаємо, за кількістю зарплатних проектів лідирують "ПриватБанк" і "Райффайзен банк Аваль". За кількістю пенсійних – "Ощадбанк".