Учора на нараді у глави держави, президент Петро Порошенко висунув ультиматум главі Нацбанку Валерії Гонтарєвій. Президент попросив стабілізувати ситуацію на валютному ринку та збільшити курс гривні до такого, який заклав уряд в узгоджений з МВФ бюджет – 21,7 грн/$. Вчора увечері впав курс долара і на чорному ринку. "Знай" запитали у старшого аналітика Міжнародно центру перспективних досліджень Олександра Жолудя чого очікувати від долара простому українцеві.

Чи буде в Україні курс 21,7 грн/$?
- Думаю, що ні. Якщо уряд, мініфін та Нацбанк розроблять комплексну програму, можемо дещо знизити курс долара. Але знизити його до такої низької позначки – маловірогідно
Що варто було б зробити Валерії Гонтарєвій для стабілізації гривні?
- У цьому разі від НБУ мало що залежить. В Україні триває повноцінна, масштабна війна. Зрозуміло, що вона забирає частину бюджету, разом з тим з країни йде відтік капіталу. Тут швидше завдання для Президента та уряду запобігти падінню гривні, аніж для НБУ.
Як вплине закриття міжбанку на ситуацію?
- Мало вплине. Міжбанк хоч і закритий, але банки мають змогу купувати валюту в розмірі 0,5% від капіталу. Так що підприємства та імпортери можуть в обмеженій кількості купити валюту. Тому говорити про повну відсутність міжбанку не можна.
У березні ми очікуємо чергового траншу від МВФ. Чи вплине це на валютний ринок?
- Гадаю, що так – курс може знизитися, але не так відчутно, як цього хотілось би. Але чекати траншу не потрібно – бо ефект буде тимчасовим. Потрібно створити такі умови, щоб валюта сама надходила у країну. Для цього треба припинити війну та заохочувати інвесторів, експортерів.
Голова НБУ стверджує, що має інструменти впливу на курс. Як це вплине на пересічного українця?
- Інструменти справді існують. Але їх діапазон дуже малий. Адже задіяння кожного такого інструменту для впливу на курс несе із собою і негативні наслідки. Наприклад, може бути девальвація гривні, значна інфляція, або взагалі можуть розпочатися невиплати заробітної платні та соціальних виплат. Долар стане дешевим, а от люди залишаться без зарплат та соціальних виплат. Звісно, це нікому не потрібно. Тому з такими методами потрібно бути обережним – курс реально формує ринок і штучно його не втримати.
Чи варто пересічному українцеві купувати дорогі долари?
- 33 гривні за 1 долар – це дешево чи дорого? Якщо вважати, що гривня й далі падатиме – тоді це дешево. Якщо припустити, що гривню таки укріплять – це дорого. Все залежить від уряду.