До 1 травня люди, які здають в оренду житло, повинні подати декларацію про доходи. До 10 травня — заплатити податок на прибуток від здачі в оренду квартири.

- З тих, хто ухилятиметься, податкові інспектори складатимуть протоколи та зобов'яжуть платити штрафи. Вони чималі — 17-34 тисячі гривень, - говорить "Знай" Сергій Костецький, аналітик компанії "СВ-Девелопмент". Він розповідає, як податок на здачу житла вплине на вартість нерухомості.

В середньому в Києві однокімнатку із косметичним ремонтом здають за 4 тисячі гривень. Який податок має сплачувати власник такого житла?

- 600 гривень на місяць. Це 15 відсотків від доходу. Якщо оренда квартири коштує дорожче 12 тисяч, тоді її власник сплачує 20 відсотків від вартості. Як на мене, це абсолютно адекватне податкове навантаження. Воно майже не вплине на добробут власника житла.

Багато власників почне сплачувати податок?

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

- Одиниці. Це будуть найбільш свідомі люди. Решта здаватимуть, як і раніше, — без нотаріальної угоди та додаткових витрат. Ввести податок — це одна справа. Важливо запустити механізм, який би змушував людей платити його. На жаль, останнього уряд не передбачив. Власники житла точно не побіжать платити податки, а інспектори не мають вказівок вишукувати злісних неплатників.

Можливо, власників квартир "здаватимуть" податковій орендаторі?

- Навряд. Це не такий швидкий процес. Орендарям потрібно знайти свідків, які підтвердить, що власник здає квартиру. Залучити документальні докази, викликати податкову. Потім подати до суду. Якби в орендаторів був стимул, звісно, можна було б добряче поповнити бюджет України. А так все залишиться без змін. Бюджет майже нічого не отримає.

А можливість субсидії для орендарів - це хіба не стимул?

- Ні. Для цього потрібно багато документів. Орендареві треба подати довідку про доходи. Цю довідку більшість не отримають, бо мають неоподатковану "сіру" зарплату.

Чи зміняться ціни на оренду?

- Ні. Оподаткування нерухомості, за законом, було й раніше. Але все одно цього ніхто не робив. Власники квартир не можуть піднімати дуже високо ціни, бо ніхто не винайме в них житла. Особливо зараз, коли плата за комунальні послуги виросла у двічі.