У селі Солотвино Закарпатської області утворилося провалля завглибшки 30 метрів. Протягом останніх трьох днів воно росло вглиб і розширювалося. Експерти кажуть, що село може повністю провалитися під землю найближчими роками.

"За чотири години до обвалу люди розкидували гній на городі. Вони збирались його наступного дня поорати. Але вночі півгорода ніби крізь землю провалилось. Люди народились у сорочці" - пише місцева мешканка Наталя Маджара.

Яма, що утворилася у селі, продовжує рости. Місцеві кажуть, що стояти на краю небезпечно, бо земля поступово зсувається донизу. Подібні воронки є з іншого боку села, і навіть у самому населеному пункті. Науковці кажуть, що всі вони мають колись об'єднатися. Але коли просяде все село – невідомо. На центральних вулицях рови сягають глибини 30 метрів.

Місцеві жителі кажуть, що звикли до такого явища. І, коли бачать біля своєї оселі тріщини у землі, збирають речі і тікають з того місця.

Причиною масових провалів землі стало видобування солі на копальні в центрі Солотвина. Рови завглибшки 30-40 метрів почали з'являтися у селі ще з середини 90-их років.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

"Центральна вулиця села імені Леніна повністю провалилася під землю ще кілька років тому. Коли почалися тріщини, люди розібрали домівки і оселилися в іншому місці. У провалля лазять діти, на дні збирається сміття та брудна вода – усе це загроза для здоров'я місцевих жителів", - сказав "Знай" директор солеруднику Олександр Поштук.

Державну програму по ліквідації наслідків провалля землі підготували у 2012 році. Тоді ж ситуація була визнана надзвичайною на державному рівні. Початкова вартість програми рятування складала понад 300 мільйонів гривень.

Стрімкі політичні зміни призвели до того, що програму спочатку розділили на кілька етапів. Згодом необхідні 33 мільйоні зменшили до 17, а на 2014 рік дали лише 2,7 млн. Це призвело до фактичного призупинення усіх рятувальних робіт, грошей вистачає лише на утримання майна копальні та фіксування нових провалів.

"Програму, яка була розроблена, вже порушено. 2 роки нічого не робиться, а ситуація лише погіршується. Наразі пряма загроза стосується місцевої трансформаторної станції та кладовища, пошкодження обох може призвести до серйозних наслідків", - уточнює Поштук.

У січні 2011 року в Солотвині вже стався провал, який зруйнував електропідстанцію та компресорну станцію "Солотвинського солеруднику". 2006 року державне підприємство "Солотвинський солерудник" видобувало 9 тисяч тон солі на місяць. З 2007 року з-за загрози для села роботи на копальнях майже повністю припинили.