Україна відшкодовуватиме зовнішні борги вибірково. Сьогодні закон, який це передбачає, ухвалили депутати Верховної Ради. За нього проголосували 256 депутатів.

- Це рішуча відповідь нашим кредиторам. Це, свого роду, шантаж. Мовляв, не хочете списувати наші борги, ми їх не погашатимемо, - говорить "Знай" Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень. Він розповідає, що зміниться після прийняття цього закону.

Чому шантаж? Що ви маєте на увазі?

- Зараз в України близько 40 мільярдів доларів зовнішніх боргів. За нинішньої економічної і військової ситуації нам не під силу їх погасити. Скорочувати видатки вже нікуди. Тому міністр фінансів запропонувала три варіанти реструктуризації заборгованості. Перший – списання частини боргів, другий – зменшення відсоткової ставки, третій – пролонгація кредитного договору. Міжнародні позичальники погодилися тільки на останній варіант. Для нас це не вигідно. Тому ми цим законом задекларували – платити за їхніми умовами ми не будемо.

А міжнародні позичальники хіба не знають, яка у нас ситуація?

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію
Показати ще

- Знають, але їм треба гроші. Вони переконані, що дефолт Україна не оголосить, а спокійно гаситиме кредити. Наша влада показала, що ми готові оголосити дефолт, бо вже технічний дефолт оголосила "Укрзалізниця", сьогоднішній закон теж є першим кроком до оголошення дефолту.

Матеріал за темою "Частину зовнішніх боргів України має віддавати Путін" - економіст Олексій Лупоносов

Україні вигідний дефолт?

- Так, нам не треба буде оплачувати всіх боргів. З негативів дефолту – це заплямована репутація країни та закритий доступ до міжнародних позик. Проте він і так для нас закритий через війну на Сході.

Як сприймають дефолт в Україні міжнародні кредитори?

- Негативно. Вони хочуть отримати свої мільярди. Тому сьогоднішній закон їх має дуже насторожити. Думаю, після цього вони знову сядуть за стіл переговорів із нашим урядом і готові будуть йти на якісь поступки.

На які поступки вони можуть піти?

- Поступки залежать від рішучості наших урядовців. Чим різкішими вони будуть, тим більшими будуть поступки. Думаю, кредитори зменшать відсоткову ставку за кредитами. Однак це нас не задовольняє. Нам потрібно списувати борги, як робили це для Польщі та Греції.