Скандал навколо сім'ї колишнього виконувача обов'язків начальника ДАІ показав, що корупція у владі та хабарництво процвітають. Адже чиновник із зарплатою у 12 тисяч гривень не міг жити з розмахом мільйонера.

- Корупційні схеми і досі працюють. Тільки не так злагоджено, як раніше, - говорить "Знай" Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центу. Він розповідає про хабарництво в українській владі та порівнює з іншими країни.

Уряду вдалося зламати за півтора роки корупційні схеми?

- Не думаю. Так швидко це зробити важко. Та й багато людей у владі старого гарту, вони інакше жити не можуть. Зараз у вищих ешелонах влади хабарництво анархічне. Деякі чиновники беруть багато й не виконують обіцяного. Деякі перестали брати, хтось не може визначитися: брати чи ні.

За що переважно беруть хабарі?

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію
Показати ще

- За те, щоб влаштуватися на керівні посади. Гроші переводять на банківський рахунок або дають готівкою. Також часто дають хабар, аби виграти тендер. Наприклад, у державному тендері беруть участь 20 підприємств. Кого оберуть чиновники, той отримає найбільші замовлення. Як наслідок - і найбільший прибуток. Власники підприємств підкуповують чиновників, аби виграти тендер.

Коли почався бурхливий розвиток хабарництва у вищих ешелонах влади в Україні?

- Наша корупційна традиція йде ще з часів Кучми. Тоді переважно влаштовували на посади за хабарі та організовували співпрацю держави з "потрібними" фірмами. Швидко сформувалася така система, що більшість чиновників були хабарниками. Обіцяне за гроші завжди виконували.

Настільки поширене хабарництво у інших країнах?

- Воно є у кожній державі, але має свою специфіку. Наприклад, . Натомість отримують від нього гарантії того, що не чіпатиме їх протягом своєї каденції. Таку централізовану схему в нас хотів завести Янукович, але не вийшло. Декому з можновладців амбіції не давали ділитися з президентом. Багато хто йому не довіряв. Боявся, що гроші візьме й не зробить обіцяного.

Матеріал за темою Донька головного даїшника їздить на "Ренж Ровері" й приятелює з Періс Хілтон

Чи є хабарництво у країнах Євросоюзу? Якщо так, то в чому його специфіка?

- Звісно є. Воно поширене навіть у владі Англії і Франції, тільки більш завуальоване. Чиновники однієї із правлячих партій лобіюють закони крупних приватних компаній фірми. Після цього ця фірма робить благодійний внесок на рахунок цієї партії. Потім гроші розділяють між членами партії. У Франції існує корупція в судах. Людину, яка націлена виграти якусь справу в суді, відправляють до дорогого адвоката. Він бере, наприклад, 10 тисяч євро за годину, обіцяє розібратися у справі. А сам відпочиває в одному кінному клубі із суддею і його заступником. Не дає їм хабаря. Просто здає їм за 1 євро на літо свою яхту чи ще щось таке. Суддя вдячний, тому лобіює інтереси адвоката в суді.