Протягом року всі жеки України перетворять на приватні компанії. Від їх послуг не можна буде відмовитися, а контролю за цінами не буде. Експерти б'ють тривогу і радять власникам квартир створювати Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), доки чиновники не почали офіційно грабувати мешканців новими тарифами під дахом приватних компаній.

Голова Асоціації ОСББ Сергій Дєдов 14 травня виходив з групою підтримки під Верховну Раду. Вони виступали проти закону про "скасування рабства жеків".

Ваша група була чи не єдиною, хто виступив від імені громадськості проти цього закону. В чому причина?

- Законом, який прийняла Верховна Рада минулого тижня, вона порушила 4 статі Конституції України та 8 законів. Замість власників квартир, приватною власністю буде керувати "дядя-чиновник". Саме тому ми вимагаємо президента накласти "вето" на цей закон.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Фактично одне рабство замінили на інше. Але якщо на жеки можна було поскаржитися в мерію, долучити журналістів – приватна компанія найме охоронців і нікого не пустить ані в підвал, ані у двір. До того ж, новим законом не передбачено відповідальності, й нові керівники на власний розсуд будуть призначати ціни за послуги. От принесуть вам рахунок в 4-5 разів більше за нинішній, тоді всі й почнуть бігати. Чиновники ризикують розпалити Житловий майдан.

Може, тоді краще побігати заздалегідь?

- Звісно ж! Створюйте негайно Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Ви станете юридичною особою, яка від імені мешканців керуватиме будинком: дешевше наймати двірників, робити ремонти під'їздів, будувати дитячі майданчики та що завгодно. Вони ж будуть питати за результат. Тим більше, що ОСББ платять за утримання території так само, як і в жек, але якість послуг не можна порівняти.

Як юридична особа ви будете мати можливість ще й зменшувати окремі виплати. Скажімо, в моєму домі ми платили за опалення 4,5 гр/м2, тоді як всі – 9 гр. Ми досягнули цього завдяки угоди з ЖБК про економію. До того ж, ОСББ – не прибуткова організація, тому всі кошти пускає на розвиток, а не прибуток керівників.

Саме тому забудовник не вітає перехід мешканців новозбудованих домів з жеків в ОСББ. Бо ремонтувати новий дім 10 років не треба, лише гроші збирай. А старі відпускають легко, проте без ремонту. Мешканці справедливо кажуть: відремонтуйте, і ми підемо в ОСББ, щоб не робити ремонт власним коштом.

Чому тоді влада з таким азартом розпочала цю "реформу"?

- По-перше, багато міських голів вже мають певний інтерес в комунальній галузі. Скажімо, чому б тому ж Гройсману не лобіювати цей закон, якщо він дозволить йому офіційно взяти під контроль усі багатоповерхівки Вiнниці? Це питання великого бізнесу і великих грошей.

По-друге, приватні компанії не потребують бюджетного фінансування, тому мер Львова Садовий, і мер Києва Кличко першими штовхають цей процес. Влада за законом не має права давати гроші приватним компаніям, бо це є корупція. А міські бюджети непогано зекономлять на цьому.

Щоб підштовхнути процес переоформлення жеків на приватні компанії, дали рік. Для хрущовок і старих домів просто не існує іншого шляху, окрім перетворення на Об'єднання співвласників. Потім державні гроші в них просто заберуть, принесуть рахунки на капремонт і нічого вони зробити не зможуть.

Як цей процес відбувався в інших країнах?

- У Польщі, коли розпочали реформу ЖКГ, кожному власнику видали сертифікати співвласників житла. В нас же старі жеки одним махом перетворять на приватні компанії.

Полякам це дало можливості відчувати себе хазяїном будинку і не дати владі втручатися в процес добудови – підвалів, горищ. Якщо дати такі сертифікати українцям – місцеві чиновники не зможуть ані не продати підвал, ані добудувати поверх згори. Тому рятування кожного – в його руках.