Уряд висуне вимогу про арешт закордонного майна Росії як компенсацію збитків, яких Україна зазнала внаслідок окупації Криму. Про це вчора заявила заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова.

"Таку практику застосовували вже не раз. Подібно світова спільнота боролася із владою Слободана Мілошовича в Югославії. Арештовували майно цієї держави в інших країнах. Та й український літак Ан "Руслан" свого часу арештували у Канаді за непогашені борги України перед якоюсь європейською країною", - говорить Володимир Марченко, аналітик компанії АФС.

Він вважає, що з Росією такий спосіб може не спрацювати.

"По-перше, наша влада втратила багато часу. Вони не подали до суду в жодну міжнародну інстанцію, не арештували російське майно в Україні. Он на кожному кроці російські банки. По-друге, коли йдеться про сильну ядерну державу в світової спільноти поняття справедливості перестає працювати", - каже експерт.

Матеріал за темою Американська агенція виганяє кримських фотографів

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам
Показати ще

На його думку, рішення про арешт російського майна прийматимуть кілька років.

"Західна Європа бізнесово дуже переплетена з Росією, тому вони не будуть наступати собі на горло", - прогнозує фахівець.

Україна має почати арешт російського майна на своїй території, висунути Росії ультиматум і перекрити водопостачання та електропостачання на півострів.

"Так, є ризик, що почнуться повномасштабні військові дії. Проте Україна повинна показати всьому світові, що може сама вирішувати такі питання. Не варто соромитися президенту ставити ультаматум і Франції, Англії і США, які підписували меморандум про територіальну цілісність України", - вважає Володимир Марченко.

Нагадаємо, раніше у Міністерстві юстиції повідомляли, що збитки завдані росіянами за привласнені підприємства становлять близько 1 трильйона гривень.