Минулого тижня Євросоюз оголосив про безвізовий режим із 7 африканськими країнами. Про скасування віз для українців не йшлося.

- Це сигнал Євросоюзу про те, що ментально їм значно ближчі африканці, ніж українці, які нещодавно помирали за європейські цінності життя. Якщо за півтора роки співпраці європейські чиновники навіть не спромоглися на це, то важко говорити про ґрунтовну економічну співпрацю із ними, - говорить "Знай" Олексій Лупоносов, доктор економічних наук, керівник банківського порталу ua-banker.com. Він розповідає про перспективи економічного розвитку України та причини кризових явищ.

Можливо, європейці не поспішають відкривати кордони для українців, бо на нашій території йде війна?

- Не обов'язково робити повноцінний безвізовий режим. Можна було б запровадити такий, як у Молдові. На територію Європейського Союзу можуть в'їхати лише ті молдавани, які мають на рахунку кілька тисяч євро. Таким чином відсіюються неблагополучні люди.

В чому зараз найбільша економічна проблема для нашого суспільства?

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення
Показати ще

- В тому, що за останні два роки ми отримали європейські ціни, але не маємо європейських зарплат. Цікаво, що навіть потужні європейські компанії та корпорації платять українцям у десятки разів нижчі зарплати, ніж таким самим фахівцям на своїй батьківщині. Таким чином заощаджують гроші. Уряд мав би вжити ряд заходів, аби усунути подібні тенденції. Наприклад, встановити, що вартість години праці в українських представництвах міжнародних компаній не може бути нижчою, ніж за кордоном.

Чи на часі подібні постанови, адже йде війна, іноземних інвесторів і так небагато?

- Так, на часі. Чим швидше піднімемо економіку України, тим легше буде повернути окуповані території. Рівень життя на материковій Україні має бути значно вищим, ніж там.

Матеріал за темою Україні дозволили 10 років не платити борги за кредитами

Що для цього потрібно зробити?

- Є багато головних і другорядних завдань. Але основне зараз – це фінансова підтримка Західного Світу, списання боргів і "план Маршала". Без цього ми не зможемо здолати ні кризи, ні російського вторгнення. Адже маємо близько 110 мільярдів доларів боргів. 17 мільярдів доларів, позичених у МВФ, для цього недостатньо. Тому добре було б, аби Західні країни списали частину цих боргів, відкрили кордони для нашої продукції та надали допомогу на рівні технічного оснащення, консультацій тощо. Щонайменше Англія і США зобов'язані це зробити. Саме вони 1994 року підписали з Україною Будапештський меморандум про не поширення ядерної зброї. Країни, які його підписали, мають обороняти кордони України від загарбників.

Ви говорите про фінансову допомогу. Скільки грошей зараз потрібно Україні?

- 40-50 мільярдів доларів. На частину цих коштів можна списати зовнішні борги. Цього вистачить за розумної політики, аби підняти рівень економіки.

Чому західні партнери так неохоче допомагають?

- По-перше, вони не хочуть багато витрачати. По-друге, в Західній Європі потужне російське лоббі. І взагалі в росіян достатньо грошей, аби підкупити будь-яких чиновників.

Матеріал за темою "Частину зовнішніх боргів України має віддавати Путін" - економіст Олексій Лупоносов

Чи має наша влада якісь важелі для ультиматуму Західній Європі?

- На жаль, ні. Раніше ми могли піти за грошима та підтримкою до Росії чи Китаю. Зараз туди дорога закрита. Можемо розраховувати лише на Євросоюз або на себе. Правда, впоратись із кризою і війною самотужки практично неможливо. Бракує ресурсів і грошей.

До яких заходів має вдатися влада, аби залучати великі закордонні інвестиції?

- Не впевнений, що наша влада наважиться на таке, але добре було б зробити свого роду офшорну зону з України. Зараз Швейцарія скасовує банківську таємницю. Ми можемо її запровадити. А також зняти податки з нерезидентів країни. Таким чином, подібно до Кіпру, залучатимемо мільярди доларів. У наші банки вкладатимуть кошти іноземці, щоб не сплачувати податків і не "світити" статками.