Росія більше не робитиме знижки на газ для України. Про це повідомив президент Росії Володимир Путін. Пояснив це рішення тим, що газ постійно дешевшає й Україні його слід продавати на тих же умовах, що і Польщі.

"Це політичні заяви, якими російський президент хоче продемонструвати свою значущість. Насправді Україна зараз майже не споживає російського газу. Наші газосховища заповнені, опалювальний сезон закінчився, підприємства, що потребують багато газу – стоять. Деякі через війну на Донбасі, інші через свої причини", - говорить "Знай" Павло Мельник, директор агенції "МПП-консалтинг".

На його думку, іншою причиною такого рішення російського президента є скрутне матеріальне становище Росії.

"Вони хотіли оголосити санкції заходу, але не вийшло. Дуже залежні від імпортної продукції. В бюджеті мають великий дефіцит. Тому Путін вирішив вбити двох зайців одразу – і наказати, так би мовити, когось, і бюджет наповнити. Однак реального результату для їхнього бюджету це не принесе".

Читайте також Газпром назвав ціну на газ у третьому кварталі

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори
Показати ще

У Міжнародному центрі перспективних досліджень говорять, що Україна споживає зараз російський газ. Витрачає його на підприємства хімдобрив, бетону та для обленерго.

"У квітні росіяни нам дали цю знижку, бо не мали іншого вибору. Частина країн Європи бойкотують Росію, тому відмовилися від їхнього газу, із зими росіяни мають величезні збитки. Тому вирішили, що краще більше продавати Україні за нижчою ціною, ніж просто спалювати той газ", - каже "Знай" Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень.

На його думку, восени росіяни знову надаватимуть Україні знижку на газ.

"Зараз уряд деферсифікував постачанні імпортного газу в Україну. Якщо раніше у нас майже весь імпорт був з Росії, то зараз ні. До нас йде норвезький газ та з центральної Європи. В структурі імпорту російського – лише 39 відсотків. Якщо нас не влаштовуватиме ціна, від половини їхнього газу відмовимося. Тоді вони знову запропонують знижку", - каже експерт.

Читайте також Росія погодилася на 30% знижку на газ для України

Відміна знижки на газ не вплине на вартість комунальних послуг для населення.

"Ні гаряча вода, ні газ не подорожчають. При встановленні тарифів знижка на російське паливо не враховувалась. Її зробили у квітні, а план підняття тарифів був готовий у лютому", - каже фахівець.

Нагадаємо, за останні 12 років Україна скоротила споживання газу із 70 млрд. кубометрів до 40.