Вчора депутати Верховної рада позбавили від обов'язкового використання касових апаратів підприємців, які заробляють менше 1 млн. грн. До цього вони зобов'язали перейти на касові апарати всіх підприємців третьої групи.

"Попереднє рішення влади викликало величезний спротив у багатьох підприємців. Вони не зацікавлені працювати легально, бо не зможуть продавати багато контрабандної та підробленої продукції. Через це втратять багато грошей", - говорить "Знай" Марія Колесник, аналітик консалтингової компанії "ААА".

Читайте також Підприємці домоглися реєстрації закону про відміну касових апаратів

Серед контрабандної продукції в Україні найбільше продають горілки. Вона немає акцизних марок, а продавці не купують ліцензії на її продаж.

"Здебільшого її реалізують у невеликих магазинах. Якщо встановити скрізь касові апарати, то держава від продажу лише алкоголю отримуватиме удвічі більше податків", - вважає експерт.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Третя група підприємців — це бізнесмени, які мають обороти до двадцяти мільйонів гривень у рік. Податки сплачують щоквартально. Вона поділяється на платників ПДВ та неплатників ПДВ. Підприємці третьої групи мають право наймати необмежену кількість працівників.

"Взагалі касові апарати повинні стояти скрізь. Це і контроль держави, і захист прав споживачів. Адже вони отримують чек, з їхніх грошей сплачуються податки, а не йдуть в кишені бізнесменам. Думаю, депутати пішли на таку поступку вчора зумисне. Очевидно, серед них є лобісти нечесних підприємців", - вважає Марія Колесник.

Вартість найпростішого касового апарату 4 тис. грн. Також потрібні кошти для купівлі чекового паперу та поповнення інтернету.

"Сучасні касові апарати під'єднані до інтернету. Вони постійно передають дані в податкову інспекцію. Це дає можливість контролювати реальні доходи підприємця. З касовим апаратом применшити прибуток і ухилитися від податків значно важче", - говорить економіст Владислав Загородній.

Нагадаємо, норму про використання касових апаратів запровадили два роки тому.