У Голосіївському районі Києва, у переході, який сполучає міську та паркову зони, бетонні колони київського мосту прикрасили кримськотатарськими узорами. Їх намалював польський художник Артур Вабік у рамках арт-проекту "Крим Україна "стежка".

За словами організаторів, його мета об'єднати півострів і материкову частину країни кримськотатарськими та українськими орнаментами. Сама ідея стежки у тому, що вона "виходить з Криму і вона повинна до Криму повернутись".

"Артур працював у цьому тунелі 17-23 червня. Дуже був вражений ставленням місцевих мешканців: вони не просто цікавилися, а переймалися проектом - сприйняли як свій. Приносили навіть пиво і гроші - як свій внесок. До речі, кошти на фарби збирали на "biggggidea" (український ресурс для краудфандингу - "Знай") спільнокоштом", - розповіла "Знай" координатор проекту Мирослава Ганюшкіна.

Читайте також: У центрі Києва з'явиться квартал стріт-арту (фото)

Ініціатори проекту - Агенція "Арт-поле". Все почалося ще у Бахчисараї у 2011-му році, у 2014-му там планували продовжити фестиваль "Східні ворота".

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Але - що перешкодило, всі знаємо. проте зв'язок із нашими кримчанами бережемо - і з тими, що лишились, і з тими, що виїхали", - додала Мирослава.

В основу унікальних малюнків лягли орнаменти кримськотатарського кераміста Рустема Скибина.

Наступне місце, де продовжать стежку - це вінницька стіна міської бібліотеки навпроти музею Михайла Коцюбинського, далі вона піде через Чернівці.

"Окреме спасибі Польському інституту, який забезпечив приїзд Артура Вабіка. І регіональному центру розвитку "Топ-кая" - раніше базувався в бахчисараї, потім переїхав до Чернівців. Вони від початку нас з цією ідеєю підтримали і далі продовжують "стежку" доповнювати", - повідомила "Знай" координатор.

Художники планують створити подібний арт-проект у Криму та сподіваються на підтримку ідеї на окупованому півострові.

Арт-стежка може проходити і через інші міста України і виходити за її межі, в кожній точці залишаючи художній відбиток, що нагадує про Крим.