США переконуватиме своїх східноєвропейських партнерів збільшувати реверс газу в Україну. Таким чином забезпечуватиме енергетичну безпеку країни. Про це повідомив віце-президент США Джо Байден.

Він вважає, що обсяги реверсу газу до України потрібно збільшити у кілька разів, аби забезпечити українців блакитним паливом на зиму.

"Справді реверсом газу Україні можна допомогти. Можна навіть забезпечити Україну газом на зиму. Це в інтересах не лише України, а й США. Якщо Київ стане енергонезалежним від росіян, то американці своїм впливом вкотре підтвердять, що США – це супердержава", - говорить "Знай" Володимир Бутко, аналітик Інституту нафти і газу.

На його думку, цього та наступного року реверсом газу замінити російську сировину на зимовий період не вдасться.

"По-перше, нам треба 40 мільярдів кубометрів. Реверсом технічно можемо забезпечити тільки 14-17. По-друге, Словаччина разом із Австрією не мають можливостей більше дати. По-третє, зараз в України немає, коштів аби модернізовувати мережу або заповнювати свої сховища", - каже фахівець.

Популярні новини зараз
Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами" Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Читайте також Третину газу Україна отримає зі Словаччини

З 2010 року міжнародні компанії Chevron і Shell почали розробку родовищ сланцевого газу в Україні. Зараз роботи цього проекту призупинені.

"Американці про це нічого не говорять останнім часом. Можливо, через те, що найбільші його поклади знаходяться в Донецькій області. Зараз там йдуть бойові дії наших військових із російськими найманцями", - говорить "Знай" Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень.

На думку Олександра Жолудя, потужною енергетичною допомогою для України від США могли б бути поставки скрапленого газу.

"Американці готові надавати його Україні. Вони вже не раз про це заявляли. Але є дві проблеми. Перша – це відсутність сховища для цього газу в Україні. Друга - заборона турками возити газ через протоку Босфор. Вони побоюються терактів в цьому районі та екологічної катастрофи в наслідку", - каже аналітик.

Американці можуть поставити обладнання для виробництва скрапленого газу в Грузію або Туреччину.

"Тоді його можна буде скраплювати в цих країнах і постачати в Україну. Це буде вигідно як для Грузії, так і для Туреччини, адже це додаткові робочі місця та будівництво сучасного підприємства. Однак для США це колосальні витрати. Тому американці поки на високому рівні не говорять про таку можливість", - розповідає Олександр Жолудь.

Читайте також Американський газовий трейдер вийде на український ринок

Для енергонезалежності України потрібно від 3 до 5 років, порахували у Міжнародному центрі перспективних досліджень.

"І в цьому, на жаль, американці нам не зможуть допомогти. Робити Україну енергонезалежною має наша влада. Для цього потрібно зменшити удвічі споживання газу, створити умови для відкриття нових родовищ та утеплювати всі будинки".

Нагадаємо, минулого тижня оператори газотранспортних мереж України і Словаччини домовилися про збільшення поставок сировини в Україну із 7 до 13,6 мільйона кубометрів на добу.