В Україні серед чиновників вищих рангів стає дедалі більше іноземців. Окрім членів уряду, міністра економіки і торгівлі Айвараса Абромавичуса та міністра фінансів Наталії Яресько, в Україні працюють колишні високопосадовці з Грузії – голова Одеської ОДА Міхеыл Саакашвілі, заступник Генпрокурора Давид Сакварелідзе, заступник міністра внутрышных справ Ека Згуладзе.

Про доцільність призначення на керівні посади іноземців "Знай" розповідає популярний блогер, економічний експерт Олег Пономарь.

Як ставитесь до того, що на найвищі посади призначають так званих "варягів"?

- Підтримую двома руками. Бо реформи не просто потрібні, а давно перезріли. Враховуючи ще й війну на сході, реформи потрібно робити швидко і радикально. Тому нам треба наступне: а) досвід, б) незаангажованість іноземців в наші політичні та бізнесові взаємозв'язки.

Чому саме ці якості?

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

- Навіщо щось вигадувати й учитись на ходу, коли потрібно все робити швидко? У нас на навчання і помилки просто немає часу. Є вже досвід країн Балтії, Грузії, Сінгапуру – беремо його. Є люди, є визнані в світі фахівці. Ми їх запрошуємо, а вони нам швидко роблять все, що треба. Не бачу вагомих аргументів проти цього.

Читайте також: Кіпр перестане бути податковим раєм для українського бізнесу – Яресько

Чому така важлива незаангажованість в українські політичні та бізнесові реалії?

- Наші політики та бізнесмени, при всіх можливих чеснотах, пов'язані купою бізнесових та дружніх ниток один з одним. Тому вони не можуть рвати зв'язки і рубати гордієві вузли швидко. Бо ти можеш з кимось посваритись та наступити на чиїсь інтереси. Візьмемо якогось міністра. Він виріс в Україні, у нього родичі й знайомі, які приходять і щось просять. А нам треба швидко реформувати країну: байдуже - співпадає це з інтересами друзів і рідні чи ні.

Це я кажу про дрібні побутові речі, а є ж іще монополізм в "Укрпошті", "Укрспирті" або "Укразалізниці". Є корупційні, напівкорупційні чи просто неефективні схеми. Їх треба різати і, водночас, відбирати заробіток у багатьох людей. Іноземцю прийняти таке рішення на порядок легше. Плюс, він це все вже робив.

Які країни оптимальні для рекрутингу найкращих менеджерів?

- Треба дивитись на країни, які більше схожі на нас за ментальністю та проводили реформи. Це держави Східної Європи - Польща, Словаччина, Чехія і Румунія. Є країни Балтії і Грузія. У них схожі структури економіки, які долали перехід від радянської моделі до капіталізму, вільного ринку, європейських стандартів.

Читайте також: Саакашвілі наказав замінити митників на модельних дівчат і хлопців

Зарплати в західних компаніях на порядок вищі, ніж на держслужбі в Україні. Як цю проблему вирішити?

- Є два моменти. Перший: ми беремо патріотів. У них не тільки фінансова мотивація. Маємо приклад Наталії Яресько. Звісно, що її зарплата міністра поступається тому, що вона могла б заробляти на Заході в консалтингу. Але вона патріот, має українське коріння, вважає, що мусить це зробити.

Друге: західні партнери можуть платити чи доплачувати "варягам" з американських і європейських фондів. Наприклад, Джеффрі Пайєтт, посол США в Україні, сказав, що з ресурсів американського уряду платитимуть зарплату команді Саакашвілі в Одесі. Були повідомлення, що ЄС шукає формулу для доплати українським чиновниками з фондів Євросоюзу.

Це для того, щоб не було корумпованості і люди могли віддавати весь час і думки роботі.

Також треба пам'ятати, що є фахівці з світовим ім'ям у дуже вузькій сфері. Вони їздять по всьому світу і працюють на непостійній основі, проектно. Їх теж треба запрошувати.

Варто лімітувати найвищі посади, щоб туди не потрапляли "варяги"? Приміром, можуть таку людину обрати президентом України?

- Ліміти не потрібні. Якщо хтось з "варягів" стане двигуном реформ і нашим національним героєм, у нього чи неї, звісно, вже буде український паспорт. Якщо законодавчі умови дозволяють, лімітів не повинно бути. Головне, щоб все відповідало законодавству і вимогам Конституції (ст 103, президент має жити в Україні 10 років перед днем виборів. - "Знай") А місце, де проведені молоді роки, не має значення. Головне – ефективність роботи. Якщо іноземці працюватимуть ефективно, люди за них самі проголосують.