Сьогодні опублікували щорічний "індекс бігмака" у британському журналі The Economist. Відповідно до дослідження, гривня недооцінена на 67%. Це означає, що курс долара зараз в Україні не повинен перевищувати 7,1 гривень.

- Справді, наразі курс гривні применшений. Визначення курсоутворення за "індексом бігмака" є ефективним в усьому світі, - говорить "Знай" Олександр Савченко, доктор економічних наук, колишній заступник голови НБУ та радник п'яти прем'єр-міністрів України. Він розповідає, чому курс за "індексом бігмака" і реальний суттєво відрізняються і як знизити вартість долара ринковими важелями.

Що таке "індекс бігмака"?

- Бігмак — це пиріжок із м'ясом, який випікають в усьому світі. Економісти порівнюють, скільки коштують складові для бігмака: продукти, робоча сила, оренда кухні тощо. Цей пиріжок роблять скрізь однаковим способом і витрачають на нього однакову кількість продуктів, але в доларовому еквіваленті його вартість в різних країнах відрізняється. У нас, наприклад, він коштує утричі дешевше, ніж у США. Дуже цікаво, що якщо визначати курс за бігмаком він майже повністю співпадає із складним аналізом паритету купівельної спроможності. Там порівнюють десятки груп товарів і вартість робочої сили.

Якщо за паритетом купівельної спроможності в Україні має бути курс долара 7 гривень, то чому вiн у три рази вищий?

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

- Бо, по-перше, у нас працює непрофесійний уряд і непрофесійний Нацбанк. До речі, попередні склади НБУ були ще більш економічно неграмотними. По-друге, великому бізнесу і уряду вигідно, аби курс був завищений. Великий бізнес завдяки завищеному курсу може мати надприбутки у гривні, а уряд може збільшити грошову масу всередині країни завдяки зовнішнім запозиченням.

Читайте також Банки-банкрути не віддали НБУ 37 мільярдів гривень

В яких країнах курс за бігмаком співпадає із реальним курсом?

- У тих, де працює професійна й економічно грамотна влада. Це наприклад, Японія, США, Швейцарія. Там урядовці намагаються попереджати валютні коливання, зменшення валютної виручки, мають стратегію економічного розвитку держави. У нас всі економічні невдачі скидають на плечі пересічних людей. Це відбувається у вигляді інфляції та девальвації. Є проблеми в економіці, вони збільшують грошову гривневу масу і тим самим зменшують купівельну спроможність людей і вартість робочої сили. Зараз, наприклад, середня зарплата у Києві 4 тисячі гривень. Це 160 доларів. А повинна бути за паритетом купівельної спроможності 600 доларів.

Рік тому НБУ оголосив фіксований курс гривні. Чи правильний це підхід до курсоутворення?

- Так. Фіксований курс вигідний для країн, де є великі поклади нафти, газу. У цих державах вистачає ресурсів для утримування одного курсу, бо вони експортують корисні копалини. Для нас це невигідно. Також я помітив одну беззаперечну тенденцію. Економіка країн із фіксованим курсом рано чи пізно різко обвалюється, наприклад, як було у Білорусі. Нам потрібне вільне курсоутворення. Завдяки ньому не вимиваються гроші із золотовалютних резервів.

Читайте також Золотовалютні резерви НБУ зросли до 10 мільярдів доларів

Чи можливо досягти співпадіння реального курсу в Україні й того, який вираховують за "індексом бігмака"?

- Так, реально. По-перше, потрібно закрити шпарини для втечі доларів з України. Це офшори для олігархів, фіктивний імпорт, коли наші фірми перераховують валюту за кордон ніби то за якісь товари, фіктивний експорт. НБУ закрив канали для виходу валютної виручки лише на 10 відсотків.

Треба припинити валютні спекуляції банків, які купують долари в НБУ за нижчим курсом, а в касах продають за значно вищим. По-друге, слід збільшити західні інвестиції і кредити в приватний сектор України. Нам треба 10-12 мільярдів доларів інвестицій і довгострокових кредитів на рік. Для цього треба знизити податки і викинути непрофесіоналів з уряду й Нацбанку. По-третє, НБУ має припинити друк грошей, через це гривня знецінюється, зростають ціни. По-четверте, уряд і НБУ мають взяти під контроль зростання цін і мінімізувати ставки по кредитах. Необхідно на 2015 рік зменшити зростання цін з 20% до 5% і довести ставки за кредитами до 8-9%.

Читайте також НБУ відстоює інтереси великого бізнесу, тому закриває малі банки

Скільки часу потрібно для цього та які умови необхідні?

- Приблизно три роки. Це буде можливо, коли в Україні працюватиме більше так званих "хороших компаній" і менше "поганих". Хороші, це ті, що створюють інновації, працюють легально. Погані — ті, що займають незаконною приватизацією, рекетом, відмиванням грошей. Поки у нас є здебільшого останні. І як не парадоксально, саме в них вкладають кошти інвестори. До влади мають прийти професіонали-ідеалісти, які готові не лише говорити про реформи. А й робити їх.

Ви вірите, що таке можливo?

- Швидше ні, ніж так.