Однією з найбільших проблем на окупованих територіях України являється психологічний стан мирних мешканців. Через тривалий конфлікт на Донбасі люди потребують невідкладної реабілітації, що нерідко займає багато часу.

Про це в інтерв'ю Deutsche Welle розповіла німецький психолог Аннелі Дросте.

За свої 33 роки вона встигла допомогти величезній кількості пацієнтів, працювала психологом у Німеччині та Нідерландах, приїздила в складі гуманітарної місії на Філіппіни, спілкувалася із біженцями в Іраку.

Згодом їй запропонували керувати програмою допомоги польової місії "Лікарі без кордонів" (Medecins Sans Frontieres, MSF) і за десять місяців перебування на Донбасі вона як ніхто усвідомила, як згубно впливає на людей війна.

Програма MSF працює на базі двох клінік, у Маріуполі та Кураховому. Штат складається з лікарів, медсестер та психологів. Протягом останнього часу вони взяли під свою опіку мешканців зі 24 населених пунктів на лінії зіткнення.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

"Люди живуть переважно у важких фінансових умовах, тож навряд чи вони мали б змогу купити всі ті медикаменти, які ми їм привозимо", - зізнається фахівець.

Консультація займає не більше 45 хвилин, але за цей період вона встигає запобігти стресу, тривогам, допомогти пацієнтам літнього віку. Всі сеанси суворо конфіденційні, адже люди повинні перш за все бути спокійні за те, що їх відвертість ніхто не буде висміювати.

"Наші психологи також працюють з дітьми, яких до нас, як правило, приводять батьки. Хоча все ж таки багато сімей із дітьми поїхали з "сірої зони". Але ми працюємо з ними як із переселенцями", - підсумувала Аннелі.

Нагадаємо, раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що окупанти жорстоко побили жінку за непокору.