Випускники західних вишів вимагають від парламенту проголосувати вдруге за закон "Про держслужбу". Він дозволить платити фахівцям більше, в тому числі з міжнародних фондів, розмежує політичну та адміністративну роботу та запроваджує нову систему оплати праці.

"Ми достатньо довго спостерігали за спротивом, який зустрічає закон про держслужбу. Намагатися відбудувати нову державу старими кадрами – це спроба поставити новий балет зі старими танцюристами, яким постійно щось заважатиме", - заявив сьогодні на брифінгу член правління "Професійного уряду" Дмитро Наталуха.

Активісти звертають увагу, що друге читання закону затягується, попри те, що він є передумовою для надання Україні макрофінансової допомоги та частиною коаліційній угоди.

"Головне нововведення – це розмежування політичних та професійних посад. В кожному відомстві з'являться держсекретарі, які залишатимуться при зміни політичного керівництва. Це забезпечить сталий розвиток держави", - сказала керівник Асоціації випускників Кембриджського університету Аліна Свідерська.

Експерти також зауважили, що держава має залишати фонд зарплати після скорочення апарату. Крім цього, наразі, склалася така ситуація, коли лише 30% виплат складає зарплатня, решта – премії.

Популярні новини зараз
Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Українці нарешті побачили Poch Tavria XL, яку збирали для Франції: навіть у таких журналах немає
Показати ще

"Законом передбачається проведення відкритих конкурсів на всі державні посади, нова система оплати праці і преміювання. Неможливо тримати лише на патріотизмі та ініціативності фахівця з зарплатою в 2-3 тисячі гривень", - сказав голова асоціації випускників Лондонської школи економіки Василь Мирошниченко.

Читайте також: ЄС виділить 75 мільйонів євро на реформування держслужби

Лише за рік "Професійний уряд" делегував в уряд понад 50 фахівців із західною освітою, серед яких є кілька заступників міністра, керівники десятка департаментів та інші чиновники.

Нагадаємо, що Верховна рада прийняла в першому читанні закон "Про держслужбу" 23 квітня з другої спроби. Крім зазначеного вище, закон передбачає департизацію чиновників, посилення відповідальності за виконання обов'язків, створення комісії з питань вищого корпусу державної служби та запровадження інституту наставництва державного службовця.