Кіберполіція дублюватиме функції існуючих державних та комерційних структур. Експерти здивовані оголошенням Авакова, оскільки в бюджеті МВС другий рік не закладається на кіберзахист жодна копійка. Хоча існування такої структури - питання національної безпеки.

"Кіберполіція – ваш захист у віртуальному просторі! Відтепер, користуючись інтернетом та його можливостями, ви зможете отримувати поліцейську допомогу в режимі реального часу", - написав вчора у своєму Фейсбуці міністр МВС Арсен Аваков.

Проте, експерти не вірять міністру на слово. Засновник проектів "Кібервійська України" та "КіберАТО" Євген Докукін каже, що зі старим керівництвом нова структура не зможе працювати ефективно.

"Заява Авакова - це смішно. Нехай наведуть лад в існуючому кіберпідрозділу. Вони у мене консультуються вже кілька років, а українці звертаються до мене, замість МВС. Поки Аваков є міністром МВС разом із корумпованими суддями та прокурорами – толку від кіберполіції не буде. Як не було від Кібервідділу МВС, який вперше створили ще в 2009 році", - сказав Докукін "Знай".

Активіст вказує, що попри бюджету правоохоронних органів в понад 100 мільярдів гривень на рік, в його проекти не вклали "жодної копійки".

"Силовики з Міноборони фактично не займаються протидією ворогу у кіберпросторі, вони просто переклали всю роботу на волонтерів. І ці "золотобатонщики" з минулого року постійно мене просять атакувати для них сайти. Сидять на мільярдах, ні копійки не вкладають в "КіберАТО" і просять, щоб я за свої кошти атакував найбільш захищені сайти, DDoS-атака на які коштує чимало", - пояснив Докукін.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Самі фахівці зазначають, що кіберполіція дублюватиме функції двох державних структур, які за законом вже займаються цим питанням.

"Я не зрозумів з оголошення Авакова, чим займатимуться кіберполіцейські, крім переслідування користувачів торрентів та споживачів піратського контенту. До того ж, в структурі СБУ й МВС є департаменти, які цим займаються. Враховуючи різницю зарплат в цих структурах й на ринку – зрозуміло, чому ми майже нічого не чуємо про їх роботу. Зарплати мають бути від 25 тисяч гривень й вище, щоб в кіберполіцію пішли справжні фахівці", - сказав "Знай" розробник програмного забезпечення Андрій Шерепенко.

Він також зауважує, що серед вимог до кандидатів в кіберполіцію – знання законів, технологій кіберзахисту та навіть добра фізична форма.

"Серед моїх знайомих є одна людина, яка має юридичну та технічну освіту. Треба визначиться, кого ви набираєте – юристів чи програмістів. Інакше мені важко уявити, скільки людей взагалі подадуть заявки на конкурс", - каже Шерепенко.

Читайте також: В Україні починають набирати кіберполіцейських

Останні кілька років Україна впевнено посідає перші місця в світовому рейтингу кіберзлочинності. Тисячі злочинів по всьому світові проводяться через українські сервери. Під час війни – це питання національній безпеки.

"Ви все одне не перекупите фахівців з комерційних структур, де зарплата починається від двох тисяч доларів. Треба враховувати волонтерську та патріотичну складову людини. Звичайного технократа завжди зможуть перекупити, а мова йде про доступ до державних таємниць", - розповів "Знай" експерт з групи Електронна демократія Реанімаційного пакету реформ Сергій Лобойко.

15 жовтня МВС обіцяють опублікувати вимоги щодо конкурсу, прийом документів триватиме до 26-го. Запуск кіберполіції планується вже на початку листопада.