Депутати Верховної ради прийняли за день 2 з 13 законів, які необхідні для отримання безвізового режиму України з Євросоюзом. Каменем спотикання стали закони про конфіскацію корупційного майна.

Після розгляду сотень правок, майже трьохгодинних дискусій та перерви, депутати провалили голосування за створення нового незалежного Агентства для пошуку, управління та повернення арештованого майна. Повернутися до голосування нардепи вирішили наступного тижня після внесення поправок. Після першої перерви зал залишили посол ЄС в Україні Ян Томбінський та низка високопосадовців з європейських посольств.

Прийняття закону було однією з ключових умов отримання Україною безвізового режиму. В першій половині дня депутати відмовилися проголосувати за захист прав в Трудовому кодексі.

"Арештоване майно судді господарського суду віддають в управління своїм же компаніям й користуються ним невизначенний термін. Має бути окрема агенція, яка централізовано керуватиме цим процесом. Вони мають мати право шукати професіоналів для управління арештованим майном, якщо це будуть капітали чи діючи компанії", - заявив у Раді автор законопроекту Єгор Соболєв.

Різко проти майже всіх положень виступили депутати з фракції "Батьківщина", які, за думкою авторів актикорупційних законів, майже повністю переписали їх зміст шляхом внесення близько 300 поправок.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Спільний законопроект про конфіскацію та повернення в бюджет арештованих активів розробляв Мінюст, разом з МЗС та експертами. Разом із створенням Агенції з управління та повернення арештованих активів, депутати мають фактично повністю поміняти закони про конфіскацію. Обидва пункти – в першій десятці вимог Євросоюзу щодо надання Україні безвізового режиму.

Претензії в депутатів викликали майже всі положення закону: й створення територіальних підрозділів, й публічність реєстру арештованого майна, й можливість управління арештованим майном та отримання прибутків в бюджет до рішення про конфіскацію, й призначення конкурсних комісій з обрання працівників Агентства.

Читайте також: Депутати не підтримали створення Нацагентства повернення активів

Пропозиція міністра юстиції Павла Петренко змінити положення закону на "виключно управління арештованим майном без його продажу" також не врятувала закон.

Якщо Опозиційний блок та фракція "Воля народу" голосували проти обох законів, Радикальна партія та Батьківщина просто ігнорували голосування.

Нагадаємо, що місія ЄС, яка має перевірити виконання Україною вимог для надання безвізового режиму, приїде до Києву вже 9 листопада. Якщо до цієї дати необхідні закони не будуть прийняти - план дій про виконання Україною Угоди про Асоціацію з ЄС буде зірвано.