Дитячі свята, роздача "солодкої вати", борщу, молока, окулярів – так пройшла передвиборча кампанія в столиці. Всі п'ять партій нового складу столичної ради "засвітилися" в порушеннях. Безумовними "переможцями" стали депутати від БПП, які і рибу в Дніпро запускали, і "Жовтень" відкривали, і свої намети ставили прямо на дорогах, які ремонтували.

"Знай" зібрав найцікавіші факти незаконної агітації партій на основі даних громадської мережі спостереження за виборами "Опора".

Триумф адмінресурсу БПП

З 52 депутатів, що пропрезидентський блок провів до Київради, 19 є діючими чиновниками. Це голови п'яти районів столиці й керівники комунальних підприємств – "Житлоінвестбуд", "Київблагоустрій", "Київміськбуд", "Київпастранс" та "Київводоканал".

"Нинішнє законодавство не вимагає від чиновника-кандидата йти у відпустку, тому виборцю дуже складно розрізнити, де посадова особа виконує свої обов'язки, а де агітує", - пояснив "Знай" ситуацію координатор "Опори" по Києву Андрій Савчук.

Популярні новини зараз
Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав Водоканали почали відключати неплатників: який борг вважається "критичним" Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень
Показати ще

На порушеннях підловили більшість депутатів від провладної партії БПП: Олексій Петровець - роздавав солодку вату й вкладав новий асфальт; Олександр Міщенко прибирав територію і встановлював лавки у скверах; Олег Костюшко роздавав "матеріальну допомогу" в конвертах; Володимир Гончаров випускав рибу у Дніпро. Крім того, керівники комунальних підприємств за державні кошти ремонтували дороги, встановлювали дітячі майданчики, лави і смітники на фоні наметів партії.

Справжнім тріумфом адмінресурсу стало відкриття оновленого кінотеатру "Жовтень". Відремонтований за міський бюджет кінотеатр, презентував Віталій Кличко. З цієї нагоди, мер зібрав ледь не половину кандидатів від БПП. Свято проходило в оточенні прапорів та символіки пропрезидентської партії.

Блок Порошенка також став єдиною партією, яка залучила до агітації військовослужбовців. На відкритті парку "Орлятко" відвідувачам безкоштовно роздавали солодку вату, малювали боді-арт, катали по озеру, а в наметах пригощали солдатською кашею. Найогидніше, що військовослужбовці підмітали доріжки в парку перед початком свята, потім працювали в польових кухнях, де роздавали безкоштовну їжу, а потім – розбирали ці намети.

Генштаб ЗСУ відповів "Опорі", яка звернула увагу на пряме порушення законодавства, що солдати виявили бажання "добровільно взяти участь у святі під час звільнення з розташування військової частини", а 101 окрема бригада охорони просто "надала їм два автомобілі для поїздки".

Читайте також: Від Блоку Порошенка на вибори ідуть 120 колишніх "регіоналів"

Кислий смак Батьківщини

Не маючи адміністративного ресурсу, партія Юлії Тимошенко зробила ставку на роботу з двома ключовими аудиторіями виборців – людьми похилого віку та молоддю. На території Київського національного університету партійці влаштували змагання із перетягуванням канату, частували присутніх бутербродами з салом та борщем. На офіційній сторінці партії в ФБ молоді кандидати викладали "велосипедні декларації", прибирали сквери, запускали в озера рибу й розвозили торти працівникам пошти в день їх професійного свята.

Кандидатам у віці – роздавали "допомогу", влаштовували обіди в ресторанах і збирали мітинги з вимогою "негайно підвищити пенсії". Щоправда, борщем частували й молодих, й старих.

Безумовним лідером креативу столичних змагань став слоган "Роздивись свого кандидата, зроби вибір свідомо!". Адвокатське об'єднання "Український адвокат" вирішило саме під час виборів провести акцію з роздачі безкоштовних окулярів! Їх роздавали лише за наявністю паспорта з пропискою лише в одному з двох районах Києва. Всім бажаючим нагадували, що "уважно роздивитися" треба кандидата від "Батьківщина" Юрія Дідовця з цього самого адвокатського об'єднання, який й пройшов до Київради.

Духовність й розваги Єдності

Партія найстарішого кандидата в мери столиці – Володимира Омельченка – "креативила" з підкупом як могла. Нинішні депутати від партії "Єдність" у Київраді і лавки ставили, і картоплю з молоком роздавали, і всілякі свята влаштовували, і безкоштовною юридичною допомогою в офіси партії заманювали.

На "козацькому святі" кандидат Олексій Новіков частував гостей кулішем, дітей катали на конях й дарували дерев'яні ложки. В іншому районі Києва нинішня депутатка Алла Шлапак влаштовувала "дитяче свято", де аніматори у костюмах мультиплікаційних героїв розважали дітей конкурсами та забавами, безкоштовно роздавали солодку вату та робили всім охочим аквагрим. Ведучі весь час повторювали прізвище кандидата та роздавали присутнім агітаційні матеріали.

А ось Олега Репа зробив ставку на віруючих людей й помилився. Регулярні безкоштовні рейси для виборців в Почаївську лавру на Тернопільщині не дали кандидату достатньо голосів, аби пройти до столичної ради.

Читайте за темою: Київських виборців заманюють картоплею по 10 гривень за 10 кг

Відносно "чисті"

Експерти "Опори" кажуть, що помітно чисто виборчі кампанії в столиці провели лише три партії – "Самопоміч", "Свобода" й "Демократичний альянс". У "Самопомочі" й "Свободи" спостерігачі зафіксували по три порушення за весь час передвиборчих перегонів. Проте, вони явно не вирізняються оригінальністю – дитячі свята, встановлення дитячих майданчиків й технічні порушення при оформленні білбордів.

"Прямий підкуп та незаконна агітація, які активно використовували інші партії, лише б відштовхнули їх виборців. Якщо "Самопоміч" орієнтується на середній клас й їх кандидати не приховують своєї заможності, то від "Свободи" пройшов ряд помітно "бідних" згідно з декларацією депутатів", - прокоментував "Знай" ситуацію Андрій Савчук.

Загалом на київських виборах спостерігачі "Опори" зафіксували близько 170 порушень. Всі акти були передані правоохоронним органам. По кричущим випадкам прямого підкупу міліція відкрила кримінальні провадження, але результатів поки що немає.

Читайте за темою: 5 "чорних дір" виборчої реформи