Начальник управління інформаційної політики компанії "Укренерго" Зиновій Буцьо заявив, що "Укренерго" до сьогодні не може завершити ремонт ЛЕП у Херсонській області, котрі дають електроенергію в Крим. Головною причиною Буцьо назвав опір прихильників блокади Криму, які не допускають ремонтників до місця пошкодження.

На сьогодні в окупованому Криму світло подається з обмеженнями, 8-ий день на півострові діє надзвичайний стан.

Перший віце-премєр Криму Михайло Шеремет повідомив, що електрика на півострів вже почала надходити по енергомосту "Кубань-Керч". Але потім зізнався, що видав бажане за дійсне.

"Знай" дізнався, як в таких умовах живуть мешканці Криму.

Читайте також: Колона російських вантажівок вивозить з Криму зерно

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Колишній регіонал, а нині втікач та спікер псевдореспубліки Новоросія Олег Царьов, котрий нині живе з родиною в Ялті, написав у соціальних мережах, що веєрні відключенні можна швидше назвати леєрними включеннями

"В переходах, там де бабусі продавали фрукти і насіння, сьогодні продають свічки. На набережній працюють генератори, грає музика, польові кухні безкоштовно роздають кашу. Свято", - пише Царьов.

Він іронізує, що багатьом відпочивальникам у Криму пощастило, бо вони заплатили за звичайне харчування, а натомість отримують ресторанне, зготовлене на відкритому вогнищі – з димком. В мережі виклав фото, на якому чоловік готує борщ у пічці на дровах на 200 осіб.

Втім, не всім таке харчування до смаку.

Жителька Ялти Ірина розповіла, що у школу-інтернат для хворих дітей-астматиків у Лівадії світло подають всього на півтори години. Гаряче харчування дітям кухарі змушені готувати в дворі на дровах – на кілька сотень дітей.

"Опалення газове не працює, нема гарячої води. А в місті є дома, вулиці і райони де електрику за весь час вимикали всього на 15 хвилин і там немає ніяких стратегічних об'єктів", - каже Ірина.

Мешканка міста Керч Юлія Семибокова розповіла, що її місто зараз опинилося в тяжкому становищі.

"Електрику в Керч не подають зовсім, бо потреби 150-тисячного міста має забезпечити місцева ТЕЦ, котра виробляє 5 МВт. З них 2 МВт ТЕЦ витрачає на власні потреби та на 5 теплопунктів, решту розподіляє по місту – це 2 заправки, насосні і телефонні станції, 2% населення в районі ТЕЦ. Усе решта у нас працює на генераторах, якими потреби міста не покрити", - стверджує Юлія.

За словами жінки, військові частини у місті вимкнені від електрики, дитячий інтернат евакуювали, хлібзавод перейшов на двозмінну роботу, бо не працюють приватні пекарні, тролейбусний парк став, на працюючих заправках черги, ювелірні магазини вивезли товар, торгівельні центри закриті – деякі магазини забезпечують охорону власними силами.

"Поліція вивела 100% особистого складу на вулиці та патрулює. Банки не працюють – один з банків віддав свій генератор на потреби психоневрологічного диспансеру", - описує ситуацію жінка.

Читайте також: П'ятий день енергоблокади Криму: Путіна припинили підсвічувати (фото)

Мітингів та протестів у місті немає. Мер Керчі звернувся до городян та подякував за терпіння.

Журналіст з Сімферополя Заїр Акадиров також підрахував – всі запевнення влади, що світло за добу буде вимикатися на декілька годин – не відповідають дійсності. З кожним днем генераторів стає все більше, а електрики усе менше. 24 листопада сімферопольці були з електрикою 15 годин на добу, 25 листопада – 12,5 годин на добу, 26 листопада – 8 годин на добу.

"Інтернету практично немає, мобільний зв'язок "лягає", стаціонарний – зникає. Дитячі садки та школи закриті, бензин закінчується та дорожчає, хліб в дефіциті, більшість світлофорів не працює, вуличне освітлення відсутнє. Тролейбуси не їздять, багато магазинів закриті. Генератори на вагу золота, а спекулянти ломлять ціни" - ділиться Акадиров.

В інтернеті мешканки Криму жартома діляться порадами – як під час енергоблоками нормально виглядати. Зокрема, як правильно сушити волосся над польовою кухнею, що потрібно зробити, аби продукти в холодильнику не так швидко псувалися, як погладити одяг та не звернути шию на темних тротуарах.

Серед населення Криму шириться паніка – настрої у людей кардинально відрізняються. Якщо у великих містах електрику почергово вмикають, то у віддалених селах люди користуються світлом раз на кілька днів.