За останній рік в Україні повернулося чимало "фішок" з 90-их років. "Знай" поцікавився, як вони модернізувалися.

Розбій на дорогах

Днями в соціальних мережах в групі "Київ автомобільний" з'явилося попередження для водіїв про те, що на трасі Київ-Одеса в районі Білої Церкви, Жашкова та Умані орудує злочинне угруповання. Бандити підкладають на дорогу гострі шипи, зупиняють комерційний транспорт і грабують.

У міліції поки говорять про ці пригоди дуже обережно. Керівник Нацполіціі в Черкаській області Дмитро Грищенко пояснив, що до відділення місцевої поліції Умані поки ніяких заяв від потерпілих не надходило. На рахунок інших міст Грищенко нічого не пояснив.

Читайте також: Київського поліцейського спіймали на хабарі (фото)

Популярні новини зараз
Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах "Росія може навіть...": коли закінчиться війна на думку математиків, тарологів та віщунів Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Продукти в борг

У багатьох провінційних магазинах з'явилася нова фішка - продукти в борг. Продавець чи господар невеликого магазину, який знає мешканців в окрузі, дає продукцію в борг - до зарплати або до пенсії.

Рекорд в кредитуванні незаможних встановив магазин в Сумській області - там продавець виписала продуктів одній родині на 7000 грн. Але це рідкість - в основному в борг беруть на суму від 100 до 1 000 грн.

"Якщо раніше в нашому магазині розходилася курятина, маслини та інші делікатеси, то зараз беруть в основному продукти першої необхідності, крупи, цукор, масло. Часто просять записати на список пляшку алкоголю", - розповіла продавчиня Тетяна з Білої Церкви.

Не платити за комуналку

Ще кілька років тому не платити за комуналку було, швидше рідкістю. Незаможні брали субсидії, решта викручувалися.

Сьогодні навіть при широкому субсидуванні населення, багато хто просто не можуть зібрати необхідні довідки, тому змушені не платити за комуналку. Особливо загострилась проблема в опалювальний сезон.

У Мінсоцполітики стверджують, що субсидії оформили майже 3,5 млн. сімей і ще 1 млн. зроблять це до кінця року. Але найбідніші скаржаться, що не в змозі платити за комуналку з різних причин - хтось орендує житло, у когось до цього були борги, хтось не може підтвердити в радбезі свій соціальний статус, хтось просто не оформлений на роботі.

За даними статистики найбільше комунальних боржників живуть в Київській, Дніпропетровській та Кіровоградській областях.

З цього року рівень платежів впав на 16 - 18%, а борг становить уже близько 16 млрд. грн.

Комерсанти мимоволі

Багато ще з 90-их років пам'ятають комерсантів, які їздили в країни ближнього зарубіжжя, а потім торгували нехитрим крамом на вулиці.

Зараз стара тенденція повертається, а в комерсанти записуються навіть ті, хто раніше й не думав про це. Тільки тепер замість вуличних яток, торгівля благополучно перекочувала в інтернет.

Майданчиками для розміщення оголошень про продаж служать дошки безкоштовних оголошень, там купити або продати з рук в руки можна практично все, що завгодно.

"Грошей не вистачає, тому спочатку продавала все те, що мені не потрібно. Щось вже не по розміру, щось вийшло з моди, чимось не користуюся. Так багато моїх знайомих і друзі роблять", - розповідає Світлана Дідук з Києва.

Читайте також: У Запоріжжі катувати і вбили підприємця

Комісіонки, ломбарди, секонди

Величезною популярністю останнім часом серед українців почав користуватися сервіс радянських часів. У тренді - ломбарди, які дають кредити під заставу майна - в основному, ювелірних прикрас і побутової техніки.

Багато користувачів звернули увагу на ательє, секонд-хенди та комісійні магазини. Через економічну кризу нові речі з ринку і бутиків далеко не всім по кишені, а одягатися і взуватися не просто хочеться - це необхідність.

Власниця дитячого комісійного магазину в місті Мукачево Йолана Маринець розповіла, що свій магазин відкрила недавно і спеціально вибрала його спеціалізацію - діти.

"Дитячий одяг не всім по кишені зараз, до того ж діти ростуть швидко. Тому бажаючих здати речі своєї дитини, як і купити - у нас багато. Іноді бувають навіть черги", - говорить вже Йолана.

Власниця приватного ательє в Черкасах Марина Гончаренко розповідає, що найбільше її клієнти приносять на перешив одяг з секонд хенду, а останнім часом почали замовляти навіть постільну білизну.