У соціальних мережах набуває популярності відеоролик, на якому невідомий хлопець малює прапор України на пам'ятнику Леніну в самому центрі Донецька.

Українці схвалюють вчинок сміливого хлопця, росіяни та мешканці так званої ДНР обіцяють знайти його та покарати.

"Знай" з'ясував, що сміливця звати Влад Шнайдер та зв'язався з ним через соціальні мережі.

Про себе Влад розповів, що він дончанин, колишній студент Донецького технікуму промислової автоматики.

Читайте також: 20 російських військових - головні підозрювані у катастрофі "Боїнга"

Популярні новини зараз
ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом Бандитський Львів: хто такий Богдан Копитко, авто якого підірвали і розстріляли невідомі Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця
Показати ще

"Коли все розпочалося, моя мама працювала на київську компанію. Компанія з Донецька пішла, і мама переїхала до Києва. Тато працює у лікарні. Він аполітична людина. Намагався знайти роботу в Україні та також виїхати, але не склалося, тому залишився. Ми з ним уже давно не спілкуємося", - розказує хлопець.

У Донецьку він перебував з початку війни. Щоправда, кожні два місяці їздив до рідних в Україну.

"Спочатку було дико і жахливо, бо в місті була купа людей зі зброєю, а під Донецьком на блок-постах стояли люди, м'яко кажучи, від яких можна було очікувати усього – часто вони були не тверезі, схожі на наркоманів та доход яг. Десь з рік тому бойовикам заборонили ходити зі зброєю по місту, а на блок-постах з'явилися якісь адекватні та тверезі бойовики", - розповів Влад про життя на окупованій території.

25 грудня він наважився переїхати та більше не повертатися у Донецьк.

"Ідея намалювати прапор України в центрі Донецька в мене з'явилася за два тижні до від'їзду. Хотілося, аби мій від'їзд запам'ятався. Тому у ніч з 24 на 25 грудня я таки зважився. Уся справа в тому, що багато хто з донеччан хоче, аби Україна повернулася. Українські прапори малюють на будівлях, у підворітнях, на автобусних зупинках – просто це ніхто не афішує, ну і звісно, малюють не у центрі міста. Я вирішив, що висловлю думку багатьох, якщо намалюю український прапор у самому центрі Донецька", - пояснює Влад.

До пам'ятника Леніну уночі Влад пішов з приятелем. Хлопець малював та знімав, а його напарник чергував та повідомляв, хто йде повз.

"Спочатку хотів намалювати прапор спереду на пам'ятнику. Але 25 грудня у Донецьку відкривали головну ялинку. Поки її встановлювали, там були поліцейські патрулі – вони чергували на площі. Тому малювати довелося позаду. Так вийшло, що поліцейські мене не бачили, бо між мною та ними був, власне, пам'ятник. Було трохи страшно, бо поліцейську були в 100 метрах від мене", - розказує Шнайдер.

Хлопець каже, що добре розумів – якби його впіймали, з Донецьку він би вже не виїхав, та й навряд чи залишився б живим.

Читайте також: Росія будує першу АЕС в Єгипті

Відео Влад виклав на своєму каналі у Ютуб. Зараз його передивилося вже більш, як 200 тисяч користувачів.

"Друзі сказали, що вийшло дуже прикольно. А от керівництво ДНР відразу ж оголосило мене у розшук. Знаю, що вже приходили до тата, питалися де я, навідувалися у мій технікум – гадаю, будуть допитувати одногрупників", зізнався Влад.

У соціальних мережах хлопцеві почали погрожувати.

"Я стільки погроз не отримував за все своє життя. Зазвичай пишуть, що якщо мене спіймають, то з Донецька я більше не виїду, мене порішать і таке інше. Якщо колись і поїду туди – то тільки після того, як з цією областю щось вирішиться. Або це буде Україна, або це буде незрозуміло що, але там будуть працювати хоч якісь закони – бо по суті я скоїв акт вандалізму, а мене за це хочуть вбити. Це не нормально", - розказує хлопець.

Зараз Влад знаходиться у Харкові. За декілька днів виїздить до Києва. Там у його рідних є бізнес, тож хлопець допомагатиме їм.

"Життя в ДНР та Україні здорово відрізняється. Перше, що кидається в очі – це те, що в Україні люди щирі, відкриті, посміхаються більше, не насуплені. Друге, на що звернув увагу, це на те. що тут майже всі заклади працюють – можна зайти щось перекусити, попити кави. У Донецька зараз усі продукти з Росії – вони не смачні, до того ж коштують удвічі чи втричі дорожче", - каже він.