За підрахунками Українського інституту соціальних досліджень, сьогодні в Україні налічують більш ніж, 50 тисяч жінок, які займаються комерційним сексом. Як стверджують фахівці інституту, якщо в Україні легалізувати проституцію, ця сфера могла б приносити до бюджету дохід, який сумірний з відрахуваннями "Укрзалізниці".

Суперечки про те, чи варто в Україні легалізувати проституцію в суспільстві не припиняються з осені. 21 вересня минулого року, депутат Верховної Ради Андрій Немировський вніс до Верховної Ради закон "Про регулювання проституції і діяльності секс-закладів".

Немировсій в своєму законопроекті запропонував зробити повію фізичною особою-підприємцем, а саму проституцію - видом підприємницької діяльності.

З тих пір думка суспільства розділилося на двы діаметрально протилежних - одна частина нарікає, що Україна не готова до такого кроку, інша частина більш прогресивного суспільства стверджує, що вже давно пора.

Читайте також: Президент не зрозумів, що народ проти Луценка

Популярні новини зараз
Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

І у тих і у інших знаходиться маса аргументів.

"Знай" поцікавився, як живуть країни, де проституцію вже легалізували.

Більшість правозахисників в світі виступає за легалізацію проституції. Мовляв, ця діяльність була, э і буде - так чому ж не зробити все законно?

Серед головних плюсів - кримінальні кола в разі легалізації проституції втрачають можливість використовувати проституцію в своїх цілях, а жриця кохання охороняється законом, плюс зниження ризику підхопити захворювання статевим шляхом.

Згідно з даними міжнародних організацій, тільки в Україні в цій сфері обертається понад 100 млн. доларів щорічно. Відповідно, податки з цієї суми становитимуть суттєву цифру.

Німеччина є центром секс-туризму в Європі. У 2002 році професія повії була узаконена на вищому законодавчому рівні. В даний час в Німеччині зареєстровано близько 400 тис. повій, які обслуговують щодня понад 1,2 млн. клієнтів. Згідно із законом про проституцію жінкам, добровільно бажаючим вступити в цю професію, надається право на користування медичними послугами, допомогу з безробіття і пенсійне забезпечення. Між "жрицями кохання" і їх роботодавцями укладено трудовий договір. Вони можуть через суд вимагати від клієнта гроші, якщо той не сплатив їх послуги. Контролює дотримання прав профспілка - "Професійна асоціація еротичних і сексуальних послуг".

Трудовий графік німецької повії - з 8 вечора і до 4-ї години ранку. З головних вимог до працівника - необхідність проходити медогляд три рази на рік.

В результаті проституція - ще одна стаття доходів до місцевих бюджетів.

Австралія легалізувала проституцію в 2007 році. Нині влада навіть розглядає питання про встановлення на вулицях міста спеціальних боксів для того щоб повії могли обслужити клієнта. Офіційно повій в країні близько 6 тис. І за день вони в середньому обслуговують 18 тисяч бажаючих.

Після легалізації, секс-бізнес тільки набирає обертів в Австралії і влада покладає великі надії на нього.

У Нідерландах так само проституція законна з 2000 року. За підрахунками в країні працює близько 25 тисяч повій обох статей. Чиновники до цієї сфери послуг підійшли дуже серйозно. Місце, де працює повія, обладнано гарячою і холодною водою, засобами контрацепції і "сигнальною кнопкою" на випадок екстрених ситуацій. Тимчасово не працюючі повії отримують допомогу з безробіття.

У Канаді проституція формально не легалізована, але існує під вивіскою "масажних кабінетів" - влада і поліція закривають очі на те, що насправді відбувається за зачиненими дверима. Але з місцевих бюджетів для інвалідів виділяють кошти на послуги повій, для того, щоб вони задовольнили свою статеву потребу, так як людина з фізичними обмеженнями не завжди може реалізувати свої потреби.

Старший науковий співробітник Інституту соціальної та політичної психології Академії педагогічних наук України Тетяна Бєлавіна стверджує, що зараз для України питання про легалізацію проституції не стоїть гостро. І дарма.

"По суті, проституція є однією з форм торгівлі людьми. Але в той же час очевидно безліч плюсів від її легалізації - від наповнення бюджету і до абсолютно законного задоволення природних людських потреб. Думаю, щоб не допустити втручання криміналу, при легалізації проституції держава повинна зайняти свою чітку позицію і оголосити правила гри ", - вважає Белавина.

Експерт з питань фінансової політики Антоніна Дешко каже, що від проституції нікуди не дітися, хоча багато хто воліє її не помічати.

Читайте також: Кримських пенсіонерів-патріотів позбавили соцвиплат

"Легалізація проституції підніме український бюджет. І гроші будуть осідати не в кишенях прокурорів і міліціонерів, а підуть на відновлення економіки країни. У багатьох країнах індустрія секс-послуг вже давно легалізована. І я не бачу в цьому нічого поганого. Так, у нас суспільство не в захваті. Але це є і нікуди від цього не дінешся. Звичайно, буде чудово якщо хоч якийсь відсоток дівчат, які надають такі послуги, кине це заняття. Тут є таке поняття, як аспект совісті. І це один з плюсів легалізації проституції. Це спричинить за собою зміни в країні. Легалізація дозволить відкрито пропонувати свої послуги. Можливо, бізнесмени почнуть будувати мотелі - для жінок це набагато комфортніше, ніж яка-небудь траса. Секс-індустрія сама по собі стане більш цивілізованою. Я нічого не маю проти такого бізнесу. Нехай дівчина краще буде хорошою повією, ніж поганим хірургом", - пояснює Дешко.

Юрист, засновник фірми "Турій і Партнери" Андрій Турій вважає, що проституцію необхідно легалізувати, але для цього потрібні зміни на законодавчому рівні.

"Якби парламентарі вирішили легалізувати цей вид діяльності, то варто почати з декриміналізації даного правопорушення, а саме скасувати норми Кримінального Кодексу передбачені статтею 303 в частині "Сутенерство", іншу частину щодо втягування в цю діяльність проти волі необхідно залишити. Також, вважаю за необхідне скасувати дію статті Кодексу про адміністративні порушення "Заняття проституцією", які передбачали відповідальність за організацію цієї діяльності і саму діяльність ", - зазначає Андрій Турій.

За словами юриста було б правильно прийняти норму в кримінальний кодекс яка передбачає кримінальну відповідальність за надання інтимних послуг без реєстрації, залучаючи до відповідальності як організаторів, так і виконавців. Для легальної організації такого бізнесу як надання послуг інтимного характеру наше законодавство може бути доповнено деякими нормами. Наприклад, необхідно законодавчо передбачити обов'язкове проходження щотижневого медичного огляду на предмет інфекцій які передаються статевим шляхом та соціально небезпечних захворювань, таких як ВІЛ / СНІД, гепатити. Також необхідно доповнити КВЕД України новим видом послуг, можливо, цей вид діяльності буде називатися "надання послуг сексуального характеру". Працівники та працівниці, зайняті в цій сфері, зможуть офіційно працевлаштуватися, отримувати офіційні доходи, платити відрахування в соціальні фонди.

"Законом про надання інтимних послуг можна передбачити особливі ліцензійні вимоги до приміщень, в яких будуть надаватися такі послуги, наявність охорони, медичне обслуговування, відповідальність клієнтів, роботодавця і співробітників цієї сфери. Можна врегулювати питання про приватність або конфіденційності надання такої послуги, пропрацювавши механізм притягнення до відповідальності за розголошення такої інформації. Можливо, доведеться поставити таку інформацію в один ряд з банківською таємницею", - розповів Турій.

У разі легалізації проституції для захисту прав працівників сфери інтимних послуг при необхідності можна буде створювати громадські організації, профспілки, фонди, які можуть представляти їх інтереси перед роботодавцем і можуть служити для просування своїх професійних інтересів на законодавчому рівні.