За останній рік в Україні відбувся найбільший відтік грошей із депозитних рахунків за всю історію. Вкладники вивели понад 90 млрд. грн. Причиною закриття депозитів стало різке падіння гривні та подорожчання всіх товарів.

- Всі побігли купувати долари. Але це не єдиний спосіб зберегти гроші від знецінення. Якщо їх правильно інвестувати у банки, можна навіть у кризу отримати прибуток і збереження купівельної спроможності, - вважає голова відділу депозитів банку ПУМБ Микита Малясов. Він розповідає, як правильно розпорядитися грішми у кризу.

Банки пропонують депозити у гривні й іноземній валюті. Яку валюту вкладу краще обрати?

- Вкладник має виходити із власних потреб. Якщо він збирається їхати за кордон чи купувати там товари, краще відкривати депозит у іноземній валюті. Якщо ж заробляє гроші у гривні й витрачає їх тут, в Україні, вигідніше вкладати у гривні. Заощадження понад 100 тисяч гривень бажано розділяти щонайменше на дві частини й вкладати як в іноземній валюті, так і в нашій. З іноземних валют найвигідніше обрати долар. На нього нараховують доволі високі відсотки. Такий кошик валют дозволить без втрат пережити валютні коливання. Якщо наприклад, впаде гривня, то виросте долар і навпаки.

Чому диверсифікувати вклад радите саме від 100 тис. грн?

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

- Менші суми теж можна розділяти. Просто помітні втрати через зміну курсу чи інфляцію є саме із сум понад 100 тисяч гривень.

На депозит у гривні зараз нараховують удвічі вищі відсотки, ніж на вклади у іноземній валюті, проте й інфляція гривні більша. Чи вигідно вкладати у національній валюті?

- Так, звісно. Інфляція справді велика, проте відсотки її перекривають. Наприклад, минулого року банки в середньому нараховувати 20 відсотків річних на гривневі депозити, а інфляція була нарівні 8 відсотків. Зараз інфляція приблизно – 15 відсотків, а банки нараховують 20-22. На відміну від депозитів у іноземній валюті, вкласти у гривнях приймають в усіх банках. Також важливим фактом є те, що більшість заробляють в Україні й тут же витрачають гроші. Вкладаючи на депозит в іноземній валюті, можна втрати багато на її конвертації. Спочатку потрібно продати гривні й купити долари або євро, щоб вкласти. А потім після кінця терміну депозиту приходиться продавати іноземну валюту й купувати гривні.

Переважна більшість вкладників розміщає на депозитних рахунках приблизно 8-9 тис. грн Такий депозит щомісяця приносить 148-160 грн доходу. Чи варто заради такого невеликого прибутку нести заощадження в банк?

- В умовах теперішньої криміногенної ситуації це необхідно. Це набагато надійніше, ніж тримати кошти вдома під подушкою чи в сейфі. Мало того, що гроші можуть вкрасти, так вони ще й знецінюються. Поклавши заощадження у банк, наприклад, на рік, відсотки по депозиту точно перекриють інфляцію. Також на депозиті гроші менш доступні, їх складніше звідти взяти, ніж із сейфа вдома. Відтак, легше забрати на омріяну покупку.

А якщо людина не знає, коли їй знадобляться заощадження?

- Можна відкрити гнучкий депозит. На них нараховують нижчі відсотки, але кошти можна знімати до закінчення терміну депозиту.

Що впливає на розмір ставки за депозитом?

- Чим більш гнучкий депозит, тим менше відсотків пропонують. Адже кожна приваблива умова для клієнта – це витрати банку. Наприклад, якщо немає штрафних санкцій при достроковому знятті коштів, відсоток менший, бо банк має щодня бути готовим виплатити депозити. Якщо пропонують виплату відсотків щомісяця, у гривні на такий депозит на 0,5-0,7 відсотки менше нараховують у рік. У доларах – на 0,3-0,5 відсотків менше.