Після заборони пропаганди комунізму і нацизму деякі антикварні речі подорожчають удвічі, вважають столичні колекціонери.

"Мало не у кожного українського колекціонера є речі із радянською символікою. Після виходу заборони пропаганди нацизму й комунізму цих речей ніхто не викидатиме, просто продаватиме дорожче. У ціну вкладатиме ризик бути оштрафованим чи затриманим", - говорить "Знай" столичний антиквар Олександр Титаренко, він торгує старовинними речами у Києві.

Найбільше у антикварів радянських прапорів, мідних наконечників із серпом і молотом для них та бюстів Леніна.

"Тепер все це продавати незаконно, але значно прибутковіше. Влада забороною комунізму збільшить наш виторг удвічі. Якщо зараз за настільний бюст Леніна просять 400 гривень, то вже за кілька місяців продаватимуть за 800. Стандартний портрет "вождя" у рамці подорожчає із 300 до 600 гривень, радянський прапор продаватимуть замість 200 по 350-400 гривень. Утричі зростуть у вартості речі 30-х років. Вони й зараз в ціні, бо їх небагато", - прогнозує фахівець.

Радянський антикваріат за останні 10 років подорожчав утричі.

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

"Раніше справжній радянський прапор був у кожного другого чиновника. Він не був чимось цінним, тому діти та внуки партійців викидали їх. Зараз такі речі лишилися тільки в колекціонерів. З іншого боку, на вартість завжди впливали грошовиті російські антиквари. Вони готові платити великі суми за речі посередньої вартості", - розповідає Олександр Титаренко.

Після заборони пропаганди комунізму у Київ, Харків, Одесу приїде багато російських і білоруських колекціонерів скуповувати радянські речі.

"Вони розуміють, що через заборону ці речі в Україні ростимуть у ціні все вище і вище. Намагатимуться встигнути купити їх до подорожчання", - каже антиквар.

Нагадаємо, що сьогодні депутати Верховної Ради прийняли закон "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".