Велика кількість іноземців, які воювали за Україну і пройшли найважчі бої, не можуть отримати українське громадянство.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав волонтер, колишній боєць Нацгвардії Мирослав Гай.

"Сьогодні зустрічався з хлопцями-іноземцями, які воюють за Україну. Вони були в Іловайську. Герої. Не найманці. Різні долі. Хочуть отримати громадянство. Їх багато. Дуже багато. Дуже. Вдома чекає в'язниця або смерть. Хлопці пройшли всі інстанції і ГО - результат нуль. По суті всіх послали на ...", - зазначив волонтер.

Гай натякнув, що мова йде, в першу чергу, про росіян і громадян країн, що не підтримують Україну в нинішній війні. Тих, хто захищали Україну від російської агресії, фактично віддають у руки ворога.

Також волонтер додав, що іноземці, які не отримали українського громадянства, як правило, не отримують зарплат і пільг, передбачених для учасників АТО.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

"Я за Машу Гайдар. Я за Абрамавічуса. Я за Саакашвілі. Всі знають, що я перший Порохобот на селі. Але це аморально - депортувати людей за прострочення 90 днів перебування, відправляти за документами в країну відбуття, здавати їх фактично противнику. Люди не отримують зарплат, не отримують компенсацій за каліцтва, їх ховають товариші, їх виганяють з офіційних батальйонів, хоча до цього вони там налагоджували роботу. Такий пофігізм, утилітарний підхід до людей, героїв, і є самозрадою.

Коротше, комісія при адміністрації, МО, Мін'юст - все одно хто. Вас чекає важка робота для легалізації героїв або низка звільнень", - написав він.

Читайте також: 19-річна дівчина з "Госпітальєрів" врятувала більше сотні бійців АТО

Гай додав, що відбір у видачі громадянства повинен бути, однак захисники України його заслужили по праву:

"Всім давати громадянство не потрібно. Але за минулий рік його отримало більше тисячі людей і про більшість з них нічого не відомо. Хлопцям, які воювали, навіть вид на проживання не дають - довідку в РФ візьміть, поїдьте в Грузію за закордонним паспортом і пішли Ви на ... ".

Нагадаємо, Міністерство інформполітики готує проект закону про спрощення процедури отримання посвідки на проживання або надання громадянства України російським журналістам через переслідування в РФ.