25 серпня у Києві відбулося засідання апеляційного суду по продовженню терміну перебування під вартою комбата батальйону "Торнадо" Руслана Онищенко. За рішенням суду – його знову залишили під вартою. Рідні та побратими Руслана переконують - влада вирішила посадити за ґрати комбата, коли він почав говорити правду про те, що насправді відбувається у зоні АТО.

"Знай" спробував розібратися – що насправді відбувається довкола "Торнадо"

Потяг до в'язниці

Добровольчий батальйон "Торнадо" - рота патрульної служби міліції, яка була створена у вересні 2014 року у структурі ГУ МВС України в Запорізькій області. Туди увійшли члени розформованого батальйону "Шахтарськ", колишні співробітники МВС з Луганської та Донецької областей.

"Торнадо" - не єдине збройне формування, яке опинилося у полі зору правоохоронців. У червні колишній губернатор Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Геннадій Москаль передав скаргу до Кабміну, СБУ та МВС на дії двох батальйонів – "Айдар" та "Торнадо". Ще раніше у правоохоронців були запитання до батальйонів "Січ" та "Равлики".

Популярні новини зараз
Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40% Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати
Показати ще

Читайте також: Штурм під Радою: мітингувальники кинули бойову гранату у нацгвардійців (відео)

У Москаля офіційно повідомили: у ніч на 18 червня батальйон МВС "Торнадо" зупинив поїзд, який віз вугілля на переробку на кокс в Алчевський коксохімічний завод, що мав дозвіл на перетин від Антитерористичного центру і державної фіскальної служби.

Алчевський коксохімічний завод, за повідомленням Луганської ОВЦА, платить податки на підконтрольній території Україні, сума сплачених податків за 5 місяців поточного року склала близько 30 мільйонів доларів. Тож батальйон "Торнадо" звинуватили у саботажі тилу.

Керівництво батальйону у свою чергу, усі звинувачення відкинули. У "Торнадо" повідомили, що справді затримали потяг з окупованої території, який віз чавун та вугілля. Але документи на перетин лінії розмежування виявилися фіктивними. Командуванню батальйону почали надходити вимоги відпустити поїзд.

Народний депутат Ігор Мосійчук підтвердив, що потяг віз 20 вагонів чавуну до Дніпропетровська, де його мала отримати невідома фірма. У Геннадія Москаля назвали цю заяву провокацією. Тоді ж Арсен Аваков заявив, що власним наказом розпустив батальйон через факти мародерства у Волновасі.

За кілька днів 12 бійців батальйону "Торнадо" затримали – серед них і комбат Руслан Онищенко. Зараз командир та ще семеро бійців з "Торнадо" знаходяться під вартою.

Військовий прокурор Анатолій Матіос виступив з гучною заявою – Руслана Онищенка звинуватили у створенні бандитської групи, мародерстві, злочинах, пов'язаних з сексуальним насиллям та з насильним утриманням людей. Заява Матіоса викликала чималий резонанс в українському суспільстві, та й у російських ЗМІ також.

"У мене є глибокі персональні переконання, що люди з розладами психіки і психології, вони не можуть мати владу, тим більш зі зброєю. Це нонсенс, який був допущений не знаю в силу чого. Ми будемо розбиратися. Але скажу ще інше. Слідство при затриманні цих осіб отримало деякі дані. Після вилучення мобільних телефонів була розпочата експертиза носіїв відео- та фото даних. Повірте, якби я зараз озвучував, процитував що там є, то ніхто, ні за які патріотичні заслуги ніколи не сказав, що це - людина . Була б одна відповідь - це нелюди. Я говорю це як громадянин і як людина, яка відповідає за свої слова . Це - нелюди!" - заявив Анатолій Матіос.

Розбещував сепаратистів і власних дітей?

Тим часом активісти, які відвідали засідання апеляційного суду, стверджують, що суд над комбатом Онищенко перетворюється на фарс.

Читайте також: Під Радою побилися активісти

"З промови Онищенка я почула, що його викрали з лікарні, одягнувши на голову мішок. Міліціонери сказали йому, що везуть продати в ЛНР, не дали узяти з собою ліки. Привезли у Харків. В одній з установ Харкова, він підбіг до вікна і почав кричати людям з-за ґрат, хто він такий та просити, аби передали побратимам, що він тут. Цей випадок йому зарахували, як спробу втечі", - каже активіст Тетяна Близнюк.

На суді у Онищенка запитали: чому мають вірити йому, а не потерпілим?

"Комбат каже: але ж мені досі не показали і не назвали потерпілих, я не знаю, хто вони і чи бачив я їх хоч колись. Коли прокурор читав свідчення "потерпілих", власне, сепаратистів, я так зрозуміла, які зараз уже виїхали в Росію, бійці сміялися. Але коли прокурор читав, що комбат розбещував своїх дітей, бійці підвелися, і я не знаю, як вони стрималися, бо дитина комбата була присутня в суді. Коли суддя спитав народного депутата Дмитра Лінька, звідки він знає Оніщенка, що ручається за нього, Дмитро сказав: "Ми воювали разом, він був моїм командиром" – так описує перипетії у суді Тетяна Близнюк.

Коли вирує торнадо

Тимчасово виконуючий обов'язки командира добровольчої роти МВС України "Торнадо" Микола Цукур каже, що проблеми у батальйону "Торнадо" почалися значно раніше, ніж затримали Руслана Онищенко. Обвинувачення проти комбата – безпідставні, а чинна влада хоче запроторити його за ґрати через те, що викривали корупційні схеми та співпрацю сепаратистів і української сторони.

Він пояснює, що декілька разів в ефірі у студії Савіка Шустера розказував про контрабанду на окупованій території.

Читайте також: Українські ТЕС збільшили запаси вугілля

"Як тільки розказав про це, за два дні після того до нас приїхав Юрій Луценко. Колись він приїздив до нас, фотографувався з нами. Але цього разу до нас навіть не заїхав – поїхав відразу до Геннадія Москаля, дізнаватися у чому справа", - каже Цукур.

Командир розказує, що з початку березня батальйон активно почав співпрацювати зі ЗМІ, аби висвітлити бездіяльність керівництва Луганської області стосовно боротьби з корупцією та незаконним перетином лінії розмежування.

"Сьогодні нас звинувачують у тому, що ми зупиняли потяги та перешкоджали роботі наших вугільних підприємств. Це неправда. Наші дії були скеровані на ті потяги, які рухалися з боку окупованих територій та незаконно перетинали лінію розмежування. Ми виконували наказ Президента та рішення РНБО про припинення перетину лінії розмежування. Також ми виконували розпорядження Геннадія Москаля, у якому значилося – пункти легального перетину лінії розмежування зі сторони тимчасово окупованої території мають бути пішохідними і лише на офіційному пункті пропуску у місті Лисичанськ, Луганської області", - каже Цукур.

Він вказує на те, що бійці батальйону висвітлили у ЗМІ розкрадання вугілля на шахті "Горська", котра входить до складу "Первомайськвугілля" та знаходиться на території, підконтрольній Україні.

"Ми неодноразово заявляли, що на шахті "Тошківська" знаходиться більш, ніж 70 тисяч тонн вугілля, яке у тяжкий для нашої енергетики час, фактично псується і не доходить до споживача. Якщо брати факти розкрадання вугілля – то виходить по кілька мільйонів гривень у день. Зрозуміло, що це великі гроші – мені один чиновник в АТО сказав, що так, як ми робимо – а саме говоримо про це – нам робити не слід.", - розказує Микола Цукур.

Разом з бійцями 24-ої бригади, бійці батальйону "Торнадо" затримали потяг, який віз в окупований Кіровськ куби бруса, вагони з вугіллям, металом та деревиною на початку червня.

"Виявилося, що дрова та вугілля в ДНР їдуть з… США", - каже комбат.

Він переконує – окремі високопосадовці через ці факти вирішили розібратися власними методами та сфабрикували кримінальні провадження проти ряду бійців "Торнадо".

У в'язниці Руслан Онищенко пише книгу про війну та власне життя. Її назва - "Війна, як гіркі ліки". Побратими кажуть, що з перших днів АТО Руслан веде власний щоденник, він і став основою для книги. Уривки з книги його дружина виставляє на його сторінці у соціальній мережі "Фейсбук".

25 серпня пройшло чергове засідання суду у справі комбата Онищенко - Печерський суд Києва, який розглядає його справу, оголосив перерву на невизначений термін. Захист комбата вже подав заяву про відвід судді, у зв'язку з упередженістю.

Адвокат комбата, Олена Сторожук стверджує, що у справі з'явилося багато додаткових свідків.

"Ми з ними не знайомі, вони дають якісь суперечливі свідчення, на кшталт: "Я там не був, але знаю ... ", - говорить Сторожук.

Микола Цукур стверджує - багато хто з бійців батальйону, які знаходяться під вартою, вже надали суду довідки, що, в момент нібито вчинення злочинів, перебували в лікарнях, на операційних столах.

"Зараз батальйон у повному складі перебуває в Києві. Намагаємося привернути увагу когось із влади або з політиків до нашої проблеми, ходимо в суди над командиром ... Важко - адже ми потрібні в АТО, на передовій, а замість цього нас всіляко деморалізуют ", - резюмує Микола.