Винагороду в 25% вартості вкрадених ювелірних виробів обіцяє CrystalGroupUkraine за достовірну інформацію про місцезнаходження прикрас.Про це компанія повідомила на своїй сторінці у соціальних мережах. Столичний бутик Graff пограбували 20 серпня минулого року, суму збитків оцінили у 2,5 мільйони євро.Повернути вдалося лише 10%.

Працівники та керівництво компанії стверджують – ювелірні прикраси вкрали столичні міліціонери під час обшуку. Правоохоронці ж переконують, що виконували завдання,

CrystalGroupUkraine з 1996 року торгує оригінальними ювелірними прикрасами та годинниками, які прирівнюють до творів мистецтва.

"20 серпня близько 11 години в бутик увірвалися співробітники прокуратури та міліції Печерського району міста Києва. Не показали жодних документів. Прийшли по сфабрикованій справі, буцім-то ми продаємо радіоактивні годинники. Рішення про перевірку підписав старший прокурор Печерської прокуратури Павло Козлов.Почали проводити обшук, відключили відеокамери, співробітників закрили в окремій кімнаті, цілий день тримали без їжі та води, директора та адвоката в магазин не пустили", - каже прес-секретар компанії Марія Кучеренко.

Основні камери відеоспостереження міліціонери вимкнули, але в приміщені залишилися працювати приховані відеокамери, які зафіксували, як правоохоронці грабували магазин.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Читайте також: Таролог пояснила, чому гинуть родичі "екс-регіоналів"

"Брали особисті речі співробітників. Випили дорогий алкоголь, призначений для гостей магазину. Замовляли їжу, а дорогоцінності потім ховали до коробок з-під піци. Колишній старший прокурор Печерського району Юрій Козлов наказав рятувальникам різати сейфи бензопилами, хоча співробітники пропонували відкрити їх. Вміст сейфів – годинники та дорогоцінності правоохоронці клали до своїх кишень та нижньої білизни" - розказує Кучеренко.

У компанії CrystalGroupUkraine звинувачують слідчих Печерського райвідділку міліції Віталія Забугу та Марію Васильєву у викраденні 10 ювелірних виробів на суму 1203 тис. євро, і 20 тисяч доларів.

Після пограбування керівництво компанії звернулося до правоохоронців. У справу втрутилася Генеральна прокуратура України. Тодішній генеральний прокурор Віталій Ярема відзвітував, що відомості про злочин внесені в Єдиний реєстр досудових розслідувань. Правоохоронцям інкримінують перевищення службових повноважень та крадіжку в особливо великих розмірах. Прокурора Юрія Козлова та слідчого Віталія Забугу затримали. Марія Васильєва рік переховувалась, згодом Печерський суд відпустив її.

Колеги Марії Васильєвої та Віталія Забуги стверджують, що бутик торгував фальсифікатом. Правоохоронцям дали команду перекрити ланцюг фальсифікату. Згодом з'ясувалося, що дружина президента – Марина Порошенко замовляє у цьому бутику прикраси. Через це, кажуть, компанію намагаються врятувати, а крайніми призначили рядових міліціонерів та прокурорів.

На умовах анонімності один зі слідчих погодився розповісти "Знай", що насправді відбулося у бутику "Графф".

"Уся справа в тому, що до бізнесу власників бутика Бердянського та Тимофєєвої долучилася дружинапПрезидента – Марина Порошенко. Катерина Тимофєєва виготовляє прикраси сама, створює ескізи у присутності замовника. Це й підкупило Марину Порошенко", - пояснив слідчий.

Подружжя Дмитра Бердянського та Катерини Тимофєєвої – з Донецька. Бердянського пов'язують з екс-міністром Олександром Клименком.

У 2013 році вироби компанії CrystalGroup перевіряла пробірна палата.

"Походження деяких товарів встановити не вдалося. Припустили, що Бердянський торгує підробками. Матеріали для виготовлення контрафактних виробів використовувалися неякісні та небезпечні. Приміром, для отримання унікального забарвлення алмазу, його опромінюють. Під дією радіоактивного випромінювання прозорий камінчик змінює колір і стає дуже гарним. Інколи процес штучного забарвлення алмазу супроводжується термічною обробкою. Так отримують діаманти лілового, червоного і жовтуватого кольорів. Відрізнити справжній камінь від штучно забарвленого може лише спеціаліст, а шкоду здоров'ю може отримати недосвідчена людина. Саме цей факт розслідувала прокуратура Печерського району під керівництвом ГПУ" - розповідає слідчий.

Слідство встановило, що за адресою магазину працювало дві майстерні з виготовлення підробок і легалізації крадених годинників. До ювелірного бізнесу донеччан виникло чимало питань, тому слідчі отримали команду розірвати "ланцюжок" контрабанди.

Читайте також: На Рівненщині після бійки помер школяр

"Вказівку дали прокурор Києва та Генеральний прокурор. А потім з'ясувалось що сил недостатньо, що за цим стоять інтереси родини Порошенків. Тому в перший тиждень слідства, яке велось уже не "проти" а "за" Бердянського, СБУшники отримали 50 тис. доларів на оперативні видатки, начальник слідчого відділу прокуратури міста Києва Авдєєв отримав 10 тис. доларів за те, що закрив в СІЗО двох прокурорів, а Генеральний прокурор Ярема отримав копняка за те що неналежно захищав інтереси родини. Але він вибачився і продовжив працювати. Копняка отримав і голова суду Чернушенко - за те, що зменшив розмір застави прокурорам з п'яти млн. гривень до 365 тис. гривень. 12-ть бійців спецпідрозділу "Сокіл", які забезпечували охорону, прирівняли до тих, хто крав, і під цим звинуваченням їх відправили в АТО. Один міліціонер зізнався, що крав під час обшуку, але має гарантії суду, що отримає "умовний вирок", десять правоохоронців з Печерська обвинувачуються у спільних діях з викрадення майна, одного ще шукають", - розповіло наше джерело.

Правоохоронці кажуть, Бердянський сплатив 300 тисяч доларів, аби забрати у Печерській прокуратурі знайдені в магазині підробки.

"Інакше він втратив би партнерів та покупців. Про це повідомив директор магазину "Графф" Ігор Бриков Генеральній прокуратурі. Брикова правоохоронці звинувачують у крадіжці 210 тисяч доларів", - розповіло джерело.

Сам Бердянський, кажуть міліціонери, сховався від претензій покупців, яким стала відома правда про прикраси, у Європі. Факт перебування Бердянського за кордоном нам підтвердили в прес-службі компанії.

Правоохоронці також сумніваються в реальності суми збитків.

"Будь-хто знає, що в магазинах годинників знижка становить 50%, а для "своїх" - 70%. Тож сума задекларованих збитків дещо завищена. Усі речі у магазині застраховані. Але ціна фальсифікату насправді невідома", - пояснюють правоохоронці.

Торік юрист Олексій Святогор звинуватив магазин "Crystal"на столичній Софіївській площі, який належить мережі "CrystalGroupUkraine", у реалізації підробних годинників відомих марок. Казав, що фірма дурить і клієнтів, і державу, не сплачуючи податки. За цим фактом було порушено криміналну справу, яку то закривали, то знову відкривали.

Прес-секретар Марія Кучеренко запевнила, що викладені факти – вигадка.

"Говорити про страховку можна тільки коли буде рішення суду. На сьогоднішній день міська прокуратура робить усе, аби розвалити справу", - прокоментувала Кучеренко.