Наталя Іванова з міста Лебедин Сумської області страждає на рідкісне захворювання – нейрофіброматоз першого типу. Через це дівчина вимушена жити фактично без… половини обличчя. Одна сторона її обличчя спотворена великою пухлиною, яка продовжує рости.

Нещодавно Наталя повернулася з Польщі, де консультувалася з тамтешніми світилами медицини. Після огляду польські лікарі зізналися: не зможуть нічим допомогти Наталі, порадили шукати пластичного хірурга та генетика – адже її захворювання передається спадково. З хороших новин – дівчину втішили, що у неї немає раку.

"Знай" поспілкувався з дівчиною без обличчя та дізнався подробиці її життя.

Звідки у Наталі Іванової взялася ця хвороба – достеменно не можуть сказати навіть лікарі. Вони схиляються до висновку, що захворювання - спадкове.

Хвороба ця починається з непомітних коричневих плям, які розростаються в пухлину та досягають іноді немалої ваги. У батька Наталії такі плямки на тілі, але нейрофіброматозом він ніколи не хворів. І навіть не припускав, що такі плями можуть бути небезпечні для його дітей.

Популярні новини зараз
Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Читайте також: Італійські вчені вважають, що виявили останки Мони Лізи

"Хвороба у мене з'явилася ще у ранньому дитинстві. Практично після народження лікарі помітили, що у мене щось не так з обличчям, і я з 6 місяців оселилася в лікарні. Майже усе дитинство – процедури, крапельниці, операції…" - згадує дівчина.

Але про дитинство у селі вона розповідає з теплотою.

"У нас була звичайна сільська родина – мама, тато, молодша сестра. Мене любили. А я завжди була активною, такою собі пацанкою. Друзі до мене звикли – я завжди намагалася жити, як усі. Батьки між нами з сестрою не робили різниці, тому неповноцінною я себе не відчувала. Мама завжди мене переконувала, що ми не опустимо руки, будемо боротися і обов'язково подолаємо хворобу", - розказує Наталя.

Пояснює, що іншої себе просто не уявляє.

"Односельці до мене звикли, у школі діти не дражнилися. Може тому, що я за себе могла постояти. А от чужі люди, які мене не знали, інколи роздивлялися. Виручала мама: "Не треба так дивитися, люди є різними", - розказує Наталя.

Не дивлячись на хворобу, Наталя вивчилася на бухгалтера, захоплюється кулінарією, має багато друзів.

Зараз у дівчини ліва половина обличчя - нормальна, без змін, а от права - спотворена хворобою. Через це Наталя не бачить правим оком, погано чує правим вухом. За усе життя дівчина перенесла 14 операцій, але відчутного ефекту це не дало. На деякий час хвороба відступала, а згодом починала знову прогресувати – виявляється пухлина обличчя росте разом з організмом.

"У 13 років під час операції, я пережила клінічну смерть. Батьки мені не сказали – не хотіли лякати. Після цього лікування відкладали – боялися, аби я не померла, бо організм був підірваний наркозами. У Києві, коли мене оперували, пошкодили сонну артерію – операція закінчилася крововтратою", - розказує дівчина.

Тому вона разом з батьками вирішила спробувати пошукати лікарів за межами України.

"Одного разу я прочитала історію дівчини, в якої пухлина покрила все обличчя. А нещодавно один польський хірург провів їй операцію, яка пройшла успішно. Звуть цього хірурга Адам Мацієвський, він працює в Польщі, всесвітньо відомий лікар. І тут я подумала, що він мій останній шанс. Я почала шукати інформацію про його практику, проведені операції і переконалася, що він дійсно унікальний хірург. Мною були прочитані десятки, сотні відгуків від його пацієнтів", - розказує дівчина.

Журналісти та небайдужі люди, які дізналися історію Наталі, допомогли написати лікареві Мацієвському. Відповідь не забарилася.

"Дорога Наталко! Я радий, що мені розповіли про тебе. Ти - сильна людина, яка не здається перед труднощами. Я готовий допомогти тобі і чекаю на тебе в своїй клініці. З повагою, Адам Мацієвський ", - Наталя й досі зберігає листа-відповідь з Польщі.

Читайте также: Ми тебе з-під землі дістанемо - хлопець, якого побили начебто "айдарівці"

За допомогою телебачення про дівчину дізналася вся Україна. Багато хто намагався хоч чимось допомогти в здійсненні мрії Наталії. Київська туристична фірма подарувала їй білет до Польщі з відкритою датою. Український студент, який на даний момент живе в Польщі, обіцяв допомогти дівчині потрапити по приїзду в клініку. Виявилося, що світ не без добрих людей.

"Проте після огляду мені сказали, що в Польщі нічим допомогти не зможуть", - зітхає дівчина.

Минулого року від раку померла мама дівчини. Але перед смертю Наталя їй пообіцяла – не опускатиме руки та боротиметься з хворобою й надалі, шукатиме лікарів та здолає її.

"Буду боротися за здоров'я і красу. Дуже хочу бути щасливою, мати чоловіка та дітей. Вже підшукала кількох світових пластичних хірургів, хочу до них звернутися. А поки що, думаю про хороше та молюся", - каже дівчина.