Сьогодні хворі на гемофілію, які приїхали з різних куточків країни, прийшли під стіни будівлі Мінохорони здоров'я в Києві. Вимагали від чиновників ліки, гроші на які були давно виділені. Препарати необхідні настільки, що в Україні вже зафіксовано три випадки смертей хворих на гемофілію.

"Люди померли у Львівській області цього року. У мене, та моїх друзів теж були критичні випадки кровотечі. Але все обійшлося. Гемофілія – це генетична хвороба, при якій не згортається кров. Тобто, в людини, якій видалили зуб, кровотеча йде місць. І спинити її можливо тільки за допомогою препаратів. А їх немає. При тому, що з бюджету гроші на них виділені. Міністерство не проводить тендери. Замість якісних іноземних ліків вони хочуть перевести нас на вітчизняні, які не пройшли сертифікацію. Донорська кров в Україні, з якої їх виробляють, низької якості. Тому більшість дорослих, які хворіють на гемофілію, мають гепатити В, С та СНІД. Зараз ці ліки хочуть призначити дітям", - каже Сергій Шемет з Дніпропетровську.

Читайте також: Завтра під стінами МОЗу проллється кров

Він та півсотні хворих стоять біля будівлі МОЗу із плакатами. Чоловік спирається на палицю. Через хворобу має проблеми із суглобами. Каже, що бізнес-партнери екс-міністра Раїси Богатирьової досі мають величезний вплив на чиновників. Інакше брак ліків пояснити не може. Препарату потребують три тисячі українців.

"У всьому світі ці проблему вирішують дуже легко. Змалечку дитина для профілактики отримує фактор, який дає можливість згортатися крові. А у 18 років живе повноцінно. І навіть служить в поліції. Навіть в Росії цієї проблеми не існує. І зараз вони з нас глузують, мовляв, без їх допомоги нам не вижити. У нас просто ніде взяти ліки, у тому числі і на "чорному ринку". І люди спочатку стають інвалідами, а потім гинуть. Моєму сину Тимуру 21 рік, він займається спортом. Хоче жити і бути корисний своїй країні. Ходив на Майдан, аби хоч чимось допомогти. Дуже переживав, що не може здати кров. А життєво необхідних препаратів навіть на критичний випадок зараз немає. Тобто, люди приречені на смерть", - каже Світлана Сироватко з Хмельницької області.

Популярні новини зараз
"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

За пів години до хворих виходять чиновники з міністерства. Не представляються.

"Ми не можемо нічого зробити, бо є процедури, які не можна порушувати. До кінця року тендер буде проведено", - обіцяють та пропонують створити робочу групу.

Хворі обурені, голосно кричать. Бо групи створювалися неодноразово, а жодного результату не дали.

"Ви досі не провели тендер на закупку ліків за рік, який вже закінчується. Назвіть хоча б місяць, коли він пройде. Бо від цього залежить - п'ять нам кровотеч треба пережити, чи більше", - просить мама хворого хлопчика.

Але чиновники відповісти не можуть. Тому, просять на них не кричати.