Cьогодні Центральна виборча комісія мала б оприлюднити результати президентських виборів, якби не Революція гідності. Чергові вибори президента України мали відбутися у неділю, 29 березня.

"Якби не революція, "регіонали" остаточно згорнули б демократію в Україні. Напередодні виборів їм ніхто не завадив би ухвалити жорсткі тоталітарні закони. І Путін би ще краще підготувався до вторгнення на нашу територію", - говорить письменник Дмитро Капранов.

Він розповідає, хто став би президентом замість Януковича та якою була б Україна без буремних подій 2013-2015 років.

"На виборах президента переміг би Віталій Кличко. Ще два роки тому він мав неймовірно високий рейтинг і незаплямований імідж. Особливо людей підкуповувало те, що раніше він не обіймав високих посад у владі. Звісно, згодом суспільство дуже пошкодувало б про це, а скинути Кличка не могло б. Через кілька років він би впирався так само, як і Янукович 2013-го", - припускає письменник.

Революція гідності знищила президентський рейтинг Кличка.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

"Зараз навіть їжакові у страшному сні не насниться, що Кличко президент. Під час революції всі зрозуміли, що лідери опозиції — це три політичні імпотенти. Звісно, всі вони - кращі за Януковича, але реально вибирати було б ні з кого. Вони нерішучі, схильні до компромісів. Думаю, що народ не просто так обрав Порошенка. Люди підсвідомо зрозуміли: у разі потреби його буде легше скинути. Він не буде довго впиратися", - каже Капранов.

Україна без революції не втратила б Криму та Донбасу, проте поступово "зливалася" б із Росією.

"Прогресували б проросійські настрої, культурна експансія набирала би ще більших обертів, ніж до 2013 року. З кожним роком ставало б усе важче ментально відділитися від РФ", - говорить він.

Революція гідності та війна показали, що проросійські настрої в Україні не є масовими.

"Ця гангрена, і то за потужного сприяння Москви, охопила лише невелику територію на Сході і Крим. За цей рік наше суспільство пройшло дивовижно великий шлях. Воно стало громадянським. Тепер буденним явищем є волонтери, добровольці в АТО, меценати", - констатує Капранов.

За півтора року зміни торкнулися кожної родини.

"Багато хто став допомагати харчами бійцям, хтось — грошима. Але основне досягнення - реінкарнувався український чоловік. Він перестав бути різновидом хатньої худоби, яка або лежить на дивані, або тікає в гараж чи на рибалку. Чоловіки стали себе більше поважати, взялися за зброю, аби і їх поважали інші".