Волонтери запропонували виготовити генетичні жетони для ідентифікації українських військових. Про це повідомив автор проекту ідентифікації Сергій П'ятигорець під час круглого столу щодо миротворців в Україні, передає УНН.

"Ідентифікація військовослужбовців має відбуватись на базі генетичних матеріалів. Зокрема, зразків волосся, нігтів, фотографії. Вони будуть добровільно здаватися при проходженні медичної комісії або в інший спосіб і зберігатимуться протягом всієї військової служби", — зазначив він.

В Міністерстві оборони, за його словами, коштів на цей проект не передбачено в цьому році.

П'ятигорець повідомив, що передбачалось виготовити 60 тисяч жетонів для військових. Їх зробили після проведення тендеру, але не роздали до цього часу з невідомих причин.

Читайте також: Мертвих військових на Донбасі знайшли завдяки бродячим собакам

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Металеві або пропіленові жетони "Атони" матимуть класифікуючий номер та герметично закриватимуться. В середині помістять зразки волосся, нігтів, краплю висушеної крові чи електронний чіп з інформацією та фотографія військовослужбовця.

Нагадаємо, загалом у зоні АТО зникли безвісти 1,2 - 1,3 тис. осіб. Вони поховані на території кладовищ чотирьох українських міст. Зокрема в Дніпропетровську близько 500 могил. Цих бійців не можуть упізнати і у них беруть матеріал на визначення ДНК, а потім тривалий час проводять експертизу.