У ОБСЄ не вважають нещасним випадком загибель спостерігача місії внаслідок вибуху на Луганщині.

На цьому наголосив перший заступник голови СММ ОБСЄ Александр Хуг, пише ТСН.

Як зазначив він, ця смерть стала наслідком застосування зброї невибіркової дії, яка вже давно повинна бути вилучена. Збройні формування під керівництвом Ігоря Плотницького зобов'язані, згідно з Мінськими домовленостями, вилучити всі міни та вибухівку у підконтрольних їм районах. Це зобов'язання з'явилося ще у вересні 2014 року.

З огляду на це Місія ОБСЄ вимушена була ввести певні обмеження у патрулювання територій Донбасу.

"Тепер ми здійснюємо патрулювання, пересуваючись лише асфальтованими та бетонними дорогами. Це, звісно, обмежить можливість відвідування сіл і районів поблизу лінії зіткнення, а також призведе до того, що Місія зафіксує та повідомить про меншу кількість фактів", - пояснив наслідки інциденту Хуг.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Крім того, він заперечив те, що група відхилилася від заздалегідь узгодженого маршруту, як стверджують бойовики. Хуг наголосив, що Місія працює на Донбасі відповідно до мандату, який є у відкритому доступі.

Перший заступник голови СММ ОБСЄ також наголосив, працівники Місії не зобов'язані узгоджувати будь з ким свої пересування, адже це поставило б під сумнів незалежність і неупередженість виконання обов'язків спостерігачів.

Проте, за словами Хуга, СММ вже не вперше користується цією дорогою. Тому не має значення, чи знали бойовики, що саме патруль Місії їхатиме нею.

"Вилучення мін там, де вони є, - їхня відповідальність. Хоча, безперечно, ми не здійснюємо свою діяльність таємно. Вони вже бачили кожен наш патруль стільки разів, що знають, де ми патрулюємо", - підкреслив він.

Як додав представник ОБСЄ, тих, хто встановив цей вибуховий пристрій, необхідно обов'язково притягнути до відповідальності. Такі пристрої треба вилучити. Проте на цьому не слід зупинятися.

"Ця ситуація врешті повинна привести до конкретних дій на місцях: вилучення мін, щоб не лише наші спостерігачі були у безпеці, але й щоб жоден українець з обох боків лінії зіткнення не постраждав і не загинув", - підсумував Хуг.

Як повідомляв інформаційний портал "Знай.ua" раніше, підривників автомобіля ОБСЄ на Донбасі судитимуть за теракт.