Вартість нафти найближчим часом може обвалитися через підписання ядерної угоди із Іраном.

- У кінці минулого тижня у Тегерані пройшли перемовини між США, провідними європейськими країнами та Іраном. Ірану запропонували відмовитися від двох третин потужностей з виробництва ядерної зброї в обмін на зняття обмежень з продажу нафти. Тому з появою нового гравця на світовому ринку ціни мають просісти, - говорить Геннадій Рябцев, директор науково-технічного центру "Психея". Він розповідає як зміниться вартість нафти на світових ринках і як це вплине на вартість пального в Україні.

Іран більше 15 років працював над створенням ядерної зброї. Чи вигідна для нього така пропозиція Заходу?

- Дуже вигідна. Іранці зараз святкують перемогу своєї дипломатії, адже і ядерний потенціал зберегли, й домоглися зняття санкцій. Вони розцінюють це як повагу до їхньої країни з боку цивілізованого світу. Адже через санкції вони довго не могли продавати на світові ринки нафту у великих обсягах. Тепер така можливість буде, а отже, будуть великі надходження у їхню країну.

Що зміниться на світовому ринку нафтопродуктів після появи Ірану?

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

- Іран може видобувати 4 мільйони барелів нафти за добу. Тому пропозиція на ринку однозначно зросте. Оскільки попит лишатиметься теперішнім, сировина дешевшатиме. Проте рекордне подешевшання може статися через два фактори. Перший — це переповнення світових сховищ нафти. Другий — економічна війна між Саудівською Аравією і Іраном.

В чому полягає економічна війна між Саудівською Аравією й Іраном?

- У цих країн давно розбіжності на релігійному ґрунті. На бізнесовому — вони конкуренти. Причому Саудівська Аравія є потужнішим експортером, за добу там добувають 15 мільйонів тонн сировини. Країни ЮПЕК мають розділені між собою квоти. Іран хоче отримати квоти на поставку нафти на досанкційному рівні. Саудівська Аравія проти. Якщо конфлікт і далі не вирішиться, влада Ірану спустить ціни на сировину до 15-20 доларів за барель. Тоді інші учасники ринку, в тому числі їхній конкурент Саудівська Аравія, також змушена буде скинути ціни й недоотриматиме величезні гроші.

Наскільки ймовірне переповнення нафтових сховищ, адже вони є в кожній країні?

- Переповнення близько, як ніколи. За останні 20 років видобуток нафти зріс у десятки разів, а нових сховищ не будували, бо для цього потрібні величезні ресурси. Дефіцит місця у сховищах вже почав обвалювати ціну на нафту з 2014 року. Надалі ця проблема загострюватиметься, адже зупинити видобуток сировини неможливо.

До якого рівня опуститься вартість нафти?

- До 10-30 доларів за барель. Це може відбутися вже до кінця року або наступного року, коли набере чинності угода Західних країн із Іраном. Настільки довго затримається така низька вартість важко сказати. Це залежиться кількості військових сутичок в секторі видобування та суспільно-політичної ситуації. Адже будь-який конфлікт на Сході підвищує вартість "чорного золота".

Там є якісь сутички?

- Вони там постійно є. Мало не всі на політично-релігійному ґрунті. Думаю, після зниження цін на нафту військові конфлікти там спалахнуть із небувалою потужністю. Російські спецслужби і так там працюють наповну — постачають зброю, загострюють протиріччя. Зараз росіяни боротимуться зі всіх сил, бо ціна на нафту — це єдина соломинка, яка поки тримає їхню економіку.

Скільки протримається Росія після падіння вартості нафти до 30 доларів за барель?

- Максимум їхніх запасів вистачить на три роки. Але їхня економіка має занепасти швидше, адже разом із ціною нафти падатиме їхня валюта, влада буде менш сильною. Думаю, ми побачимо цілий комплекс негативних для них факторів, які зараз важко передбачити.

На скільки зміниться вартість пального в Україні після падіння цін на нафту на світових ринках?

- Вона може зовсім не змінитися. Адже через занепад рубля може ще більше просісти гривня. У нас багато компаній ще й досі пов'язані із російськими банками, тому після краху російської економіки в Україні можливий новий виток інфляції. Також лишається ймовірним підняття акцизів на пальне. Наша влада може на це піти після подешевшання нафти, аби наповнити бюджет.