16-річний Володимир Петросян - громадянин Вірменії, проте живе в Білорусі і має вид на проживання. Тому в якості місця для спроби вербування білоруський КДБ вибрав паспортно-візову службу.

"Подзвонили з паспортного столу і щось дуже плутано говорили, що я повинен терміново прийти, щоб забрати якусь довідку. І, мовляв, справа дуже важлива - не можна ні забути, ні запізнитися", - розповів Володимир сайту Белсат.

Інспектор, який приймає документи в спеціальному віконці, була заздалегідь попереджена - Володимира попросили назвати прізвище і відразу ж повели в кабінет, де на нього чекав "лицар плаща і кинджала".

"У кабінеті чекав чоловік у штатському, на вигляд - років 30-35. Вітається зі мною за руку і каже: добре, що ви так пунктуально прийшли, ви у мене на сьогодні останній ", - згадує Володимир.

Чоловік у цивільному спочатку сказав, що він - працівник міліції Олександр Сергійович Вольнов з Московського РУВС. Але посвідчення не показав, тому що воно "залишилося у начальства". Пізніше в РУВС Володимиру повідомили, що ніякий Олександр Вольнов у них не працює.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Офіційною причиною зустрічі стало те, що, за словами "Олександра Сергійовича", всі іноземні громадяни з видом на проживання зобов'язані подати свою автобіографію. Він попросив хлопця прямо на місці написати її і ... запропонував допомогу.

Читайте також: П'яний мінчанин їздив по місту на газонокосарці

Володимир брав участь у гуртку "Активним бути добре" і семінарах, що організовували соціал-демократи "Молодої громади". Працівник КДБ, за словами Володимира, добре про це знав і навіть показував йому документи, в яких фігурувало прізвище хлопця.

Далі - більше: щоб показати, що від КДБ секретів немає, "Олександр Сергійович" почав розповідати про подробиці особистого життя Володимира, його поїздки, питати поіменно про друзів і подруг, навчання, називав прізвища викладачів.

"Почав натякати, що різна інформація може потрапити до батьків або друзів. Також зачитав положення, згідно з яким за 5 адміністративних порушень настає депортація, - Володимир перераховує ходи КДБ. - Я запитав, чи означає це, що вони збираються сфабрикувати на мене справу. Той запевнив, що ні, і що хоче зробити все по-хорошому. Він натякав на депортацію, але відкрито не погрожував. Тиснув. Бачив, що я хвилююся, що руки тремтять".

"Олександр Сергійович" почав розповідати Володимиру, що організація молодих соціал-демократів - "погана" і займається "брудними справами". Згадав про справу анархістів, яких визнали винними у підпалах. І запропонував Володимиру інформувати його, якщо стане відомо про якісь незаконні дії або наміри активістів. Мовляв, "коли нас попереджають про таке, то це не стукацтво, а добра справа".

Всього розмова тривала близько 1,5 години. Володимир сподівається, що після того, як спроба вербування стало широко відомою, "органи" від його відстануть. І запевняє, що у разі повторної спроби вербування весь зміст розмов стане відомо журналістам і користувачам соціальних мереж.

У правозахисному центрі "Вясна" підкреслюють, що співпраця зі спецслужбами в якості інформатора, згідно з білоруським законодавством, має бути добровільною. Використовувати під час вербування погрози, шантаж - незаконно.

"Людині, яка потрапить в подібну ситуацію, раджу відмовитися від співпраці під тиском і публічно оголошувати про спроби вербування", -говорить правозахисник Павло Сапелко.