Більшість українських пенсіонерів, яким довелося немало працювати в радянські часи, зараз у більшості асоціюються із фінансовою скрутою, безперспективністю і хворобами. Зрозуміло, що людям, що живуть на зламі епох й імперій, не особливо щастить — яке б століття це не було. Однак і пенсіонери незалежної України не можуть похвалитися кращим фінансовим становищем, адже багато із них стали працювати на приватних підприємців або займатися перепродажами. Після такої діяльності при виході на пенсію, можна розраховувати хіба що на мінімальне забезпечення — 1247 грн.

“На жаль, більшість українців розуміють справжню безперспективність життя на пенсії лише у 50-55 років. У такому віці вже дуже складно щось змінити. Та й високооплачувану роботу знайти важко”, - каже спеціаліст із особистих фінансів Володимир Оксамитний.

За його словами, про пенсійне забезпечення варто дбати із 25 років — інвестувати у себе 55-річного. Якщо це робити системно, то навіть після революцій і серйозних криз можна протягом багатьох років підтримувати високу купівельну спроможність.

Пропонуємо 5 способів її зберегти.

Депозит

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Достатньо із кожної зарплати відкладати 12% і вже за двадцять років будуть гроші не те, що на продукти, а й навіть на нову квартиру.

“Депозит варто відкривати у 5 фінустановах в різних валютах — гривні, доларах і євро. Кожні три роки переглядати банки — міняти їх або змінювати депозитні програми. Суму потрібно вносити регулярно, вона не повинна бути великою. Тим, хто зараз має мінімальну зарплату в 3,2 гривень, достатньо щомісяця класти на депозит по 300 гривень. За двадцять років відкладуть невелику суму — близько 72 тисяч гривень. Але якщо врахувати мінімальні відсотки на неї в сумі матимуть понад 700 тисяч”, - каже Володимир.

Однак депозит вимагає регулярної роботи над ним — потрібно слідкувати за новинами, бо банки нерідко закривають або банкрутують.

“У цьому виді забезпечення більше мороки, ніж, скажімо, у пенсійному страхуванні. Але і більше можливостей впливати на накопичені кошти”, - пояснює він.

Легальна робота

Ті, хто працюють за зарплату в конверті, з початку трудового стажу ризикують не лише отримувати мінімальну пенсію, а й взагалі лишитися без неї. У Верховній Раді зареєстровані законопроекти, що це передбачають.

“Теперішня система допускає вибір будь-якого періоду роботи людини протягом 5 років для формування розміру пенсії. Тому потенційні пенсіонери перед виходом на заслужений відпочинок намагаються влаштуватися у державну установу чи отримати якусь іншу легальну роботу. У тих, в кого не виходить, домовляють із знайомими, аби фіктивно влаштувати на різні муніципальні автопарки й склади. Таким чином зарплати не отримують, але мають довідку про нарахування не лише зарплатні, а й премій. Відповідно можуть претендувати на достойне пенсію”, - каже Володимир Оксамитний.

Страхування життя

В Україні працює до 20 компаній, що страхують здоров’я та життя. Угоду із ними укладають на 10-30 років. Протягом цього періоду вносять гроші без можливості часткового або повного зняття. По закінченню терміну ці кошти капіталізують — нараховують понад 28% річних і віддають.

“Якщо людина серйозно захворіє, кошти раніше терміну перерахують на лікування, якщо помре — віддадуть родичам. Ця схема пенсійного накопичення успішно діє у країнах ЄС. У нас поки непопулярна. Всі бояться банкрутства цих компаній. Хоча ще таких випадків не було”, - каже експерт.

Підвищення за особливі заслуги

В Україні зараз чи не найбільше пільгових категорій в усій Східній Європі. І всі ці преференції відбиваються на розмірі пенсій. Наприклад, учасникам бойових дій в АТО передбачена надбавка допенсії 25%, тим, хто має нагороди й заслуги, - 70%.

Також надбавку у 20-40% дають заслуженим працівникам культури та освіти. Заслужені донори мають надбавку 10% від мінімальної пенсії. Для цього треба мати довідку заслуженого донора й здавати протягом двох років по півлітра крові за рік.

Купівля золотих злитків

Якщо щомісяця купувати на 400-500 грн банківські злитки, то за умови інфляції купівельну спроможність можна зберегти на за 20 років на теперішні 200-300 тис. грн.

“Чи вигідніше це за відкриття депозиту покаже час. Інколи за 5-7 років золото може підскочити у ціні в три рази. Тоді, звісно, це вигідніше. А може й триматися приблизно на одному рівні. Такий вид інвестицій підходить тим, хто вдома має сейф. Бо якщо орендувати банківську комірку, то за десятки років на неї піде багато грошей. Такий вид інвестицій підходить тим, хто схильний час від часу переїздити”, - пояснює Володимир.