На магазинних полицях України з кожним днем ​​з'являється все менше якісних продуктів, особливо це стосується категорії "соціальні": фальсифікується буквально все.

Про це заявила Ірина Кравченко, президент громадської організації "Всеукраїнська асоціація захисту прав споживачів "Споживча довіра".

"Ми відібрали понад 700 зразків продуктів харчування, в основному тих, які найбільше фальсифікують. Це продукти молочної групи (а вони використовуються соціально вразливими верствами населення - діти, люди похилого віку) і найбільше саме вони фальсифікуються на продовольчому ринку. Далі йдуть соки, і м'ясо, і ковбасні вироби, і крупи, різні кетчупи, маргарини, рослинні масла. І коли ми їх відбираємо і досліджуємо, то бачимо величезну кількість порушень. Наприклад, відбирається 40-50 зразків, і з них 70% - це фальсифіковані зразки. А вершкове масло іноді фальсифікується на 100% - там відсутній молочний жир", - розповіла Кравченко і додала, що це сурогати навіть не на рослинних жирах, а на жирах невідомого походження.

"Це може бути тюленій жир, оленячий жир, якийсь бізонячий, який завозиться. А ми не знаємо, що завезли і чим фальсифікували, на основі якого жиру це зроблено! І я заявляю це дуже відповідально, оскільки ми з цього приводу збирали цілу конференцію хіміків, які працюють в наших лабораторіях колишньої системи Держспоживстандарту України - це система технічного регулювання, і там ми досліджуємо цю продукцію. Так ось, наші хіміки не можуть з'ясувати, що це взагалі за основа, на якій зроблено фальсифікат", - підкреслила експерт.

Мало того, що це порушення всіляких технологій і правил, так це ще й своєрідний ящик Пандори, оскільки неможливо визначити ризики для здоров'я без знання складу продукту. Експерти відзначають, що навіть за смаковими якостями і самопочуттям українці відзначили: продукти соціального призначення значно впали в якості. І якщо раніше середній і малий бізнес скаржився на зайвий контроль з боку держави, то тепер самі вимагають його, оскільки розуміють усі можливі ризики.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Нагадаємо, раніше інформаційний портал "Знай.ua" повідомляв про те, які ще продукти підробляють найохочіше.