Скандал навколо прослуховування журналістів та ймовірного тиску на них набирає обертів. Ситуація стала ще більш очевидною після того, як підтвердилася інформація про те, що у телефоні кореспондента програми "Схеми" ("Радіо Свобода") Наталки Седлецької вперто "нишпорять" працівники прокуратури.


Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив екс-президент Грузії, лідер "Руху нових сил" Міхеїл Саакашвілі.

На думку політика, справа тут у викритті фактів корупції, котрі безпосередньо стосуються перших осіб країни – саме цим вже не перший рік, до слова, і займається Седлецька разом із колегами:

"Яке диво! Прокурори одужали. Всі і одразу. Хто ж міг подумати, що викриття журналістами корупції перших осіб держави так швидко поставить прокурорів на ноги? Воістину цілющий ефект принесли їм викриття корупції Юрія Луценка, Порошенка, Авакова, Гройсмана, Ахметова, Фірташа та інших пацієнтів. Всі немічні працівники прокуратури, що потрапили до реанімації під час судового процесу над Кернесом, знову в строю і тепер нишпорять в телефоні журналістки Радіо Свобода – Наталки Седлецької. Прокурори настільки оздоровилися, що не помітили, як вчинили найнахабніший за всю історію України наступ на свободу слова", - заявив Саакашвілі.

Популярні новини зараз
Вже у червні отримають більше: пенсіонерам нагадали важливий нюанс – як добитися перерахунку ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще


Лідер "Руху нових сил" вважає, що громадські діячі та співробітники ЗМІ проти такого свавілля: якщо раніше нападки з боку ГПУ не були такими явними, то зараз над суспільством нависла конституційна загроза свободі слова, повідомляє Politeka.

"Це розуміє кожен. Він довів країну до сталінських часів і сам дійшов краю. Єдине, що непокоїть – до Генерального Ідіота просяться на прийом депутати. Замість того, щоб винести з кабінету перевертня, його йдуть просити припинити тиснути на свободу слова. Жалюгідне видовище. Майте гідність. Вкажіть йому на вихід!", - підсумував Саакашвілі.


Шпигунство за журналісткою Наталкою Седлецькою


За даними "Схем", 13 народних депутатів Верховної Ради звернулися до генерального прокурора України Юрія Луценка із проханням провести невідкладний прийом "з метою припинити неправомірні дії щодо втручання в журналістську діяльність та приватне життя Седлецької Наталки", головного редактора програми антикорупційних розслідувань "Схеми".


Таке депутатське звернення підписали народні депутати Мустафа Найєм, Сергій Лещенко, Сергій Євтушок, Ольга Червакова, Олена Сотник, Вікторія Войціцька, Юрій Левченко, Олексій Рябчин, Альона Шкрум, Іван Крулько, Оксана Юринець, Павло Різаненко, Леонід Ємець.


27 серпня Печерський районний суд Києва на вимогу Генеральної прокуратури дав їй дозвіл отримати від провайдера інформацію з телефону Седлецької. В ухвалі йдеться про надання доступу слідства до дзвінків та смс-повідомлень журналістки з липня 2016-го по листопад 2017 року та до даних про місце розташування її телефону протягом цих 17 місяців.


У ГПУ запевняють, що "не будуть прослуховувати зміст розмов Наталії Седлецької, не здійснюватимуть втручання в її професійну діяльність та особисте життя, а дані з її телефону необхідні слідству за фактами можливого розголошення Директором Національного антикорупційного бюро України Артемом Ситником відомостей, що становлять державну таємницю".


Наталія Седлецькаволодар численних журналістських нагород як українських, так і міжнародних. Лауреат нагороди "Світло справедливості" у 2017 році. Стипендіат премії імені Вацлава Гавела на 2013-2014 академічний рік (спільна програма Радіо Свобода і МЗС Чехії).

Переможець низки конкурсів журналістських розслідувань. Член міжнародної мережі журналістів-розслідувачів Orginized Crime and Corruption Reporting project (OCCRP). Лауреатпремії "За поступ у журналістиці" імені Олександра Кривенка.


Дивіться: "В Україні у верхівці влади сформувалася каста недоторканних", – Седлецька


Нагадаємо, у ГПУ пояснили рішення суду по прослуховуванню журналістів.
Як повідомляв Знай.ua, у мережі оприлюднили меню та ціни у їдальні для депутатів.
Також Знай.ua писав, простий митник втер носа Авакову та Турчинову.