У Херсоні скасували статус російської мови як регіональної.

Про це йдеться на сайті регіонального ЗМІ "Херсонські вісті".

Відповідне рішення прийняли на засіданні Херсонської міської ради у п'ятницю, 19 жовтня.

За скасування статусу російської як регіональної мови проголосували 33 із 38 депутатів. Три депутати від "Опозиційного блоку" не голосували.

Так званий закон Ківалова-Колесніченка надавав регіональний статус російській мові, дозволяючи міським органам самоврядування користуватися нею офіційно. Проте цьогоріч у лютому, Конституційний суд виніс рішення щодо мовного закону Ківалова-Колесніченка та визнав його неконституційним.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Крім того, російська мова втратив статус регіональної в Миколаївській області. Відповідне рішення підтримав Миколаївський суд.

Нагадаємо, раніше депутати партії Порошенка відмовились голосувати за закон про українську мову.

Парламентарі від БПП перетворили голосування за законопроект на піар-хід з гучними вигуками назви своєї партії. Водночас вся зала скандувала у бік БПП "ганьба!".

Як повідомляв портал "Знай.uа", стало відомо, що Ляшко переламав ситуацію по мовному закону.

«Як можна було спостерігати, мовний законопроект був проголосований не з першого разу. Його кілька разів провалювали депутати президентської партії – тієї самої фракції, фактичний керівник якої розповідає, як він боронить українську мову. На практиці виявилося, що частину БПП не дуже цікавить розвиток нашої державної мови», – зазначив фахіець.

На його думку, прогрес у прийнятті мовного закону почався лише завдяки сприянню лідера Радикальної Партії.

Також "Знай.uа" писав, про те, що Рада приймає закони за вказівками Банкової.

Народний депутат Сергій Лещенко розказав про систему та механізм впливу Адміністрації президента на процес прийняття законів в стінах українського парламенту. За словами політиа, ті закони, під якими підписуються неприхильні до влади політики, спеціально провалюють.