Угорщина запропонувала Україні укласти угоду про захист національних меншин, яка повинна передбачати дозвіл на вільне користування рідною мовою в релігії, культурі, освіті та державному управлінні.

Про це повідомляє прес-служба уряду Угорщини.

Угорський міністр закордонних справ і торгівлі Петер Сійярто заявив, що дві країни повинні утримуватися від політики, яка могла б привести до асиміляції і зміни національного складу в певному регіоні, маючи на увазі, ймовірно, Закарпаття.

"Угорщина запропонувала, щоб Україна уклала угоду про захист меншин", - заявив міністр закордонних справ і торгівлі Петер Сійярто після переговорів з главою МЗС України Павлом Клімкіним.

Цей договір має гарантувати меншинам вільне користування їхньою рідною мовою у сферах релігії, культури, освіти та державного управління, додали в прес-службі уряду.

"Українська сторона обіцяла розглянути пропозицію", - сказав глава угорського МЗС.

Популярні новини зараз
Пенсії пропонують підняти на 60%: щоб більше не перебиватися копійками Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Сійярто висловив надію, що угорські та українські політики обговорять деталі пропозиції на своєму черговому засіданні в Мілані, яке заплановане на 7 грудня.

Угорський міністр також зазначив, що довіра між двома країнами потребує перебудови.

"Очевидно, що дорогу в напрямку відновлення довіри між країнами треба пройти невеликими кроками", - сказав Сійярто.

Нагадаємо, глава угорського Міністерства закордонних справ Петер Сійярто заявив, що ситуація в Берегово - це не що інше, як спроба України змінити етнічний склад населення. За його словами, політика офіційного Києва стосовно угорців на Закарпатті схожа на дії "найстрашніших диктатур" і досягла "моторошного дна".

Як повідомляв портал "Знай.ua", Угорщина оскандалилась безглуздим фейком про Україну. Нещодавно представники угорської громадської організації "Інститут Пала Гуттенберга" розповсюдили листівки провокаційного змісту на восьми мовах про становище національних меншин в Україні, яких нібито настільки залякали, що вони бояться вийти на вулицю.

Також "Знай.ua" писав, Угорщина далі нахабно роздає паспорти українцям. Після масштабного скандалу з роздачею угорських паспортів в Берегово, Будапешт не припинив надавати жителям Закарпаття друге, угорське громадянство. Угорщина продовжує свою справу, з тією лише різницею, що перенесли урочисту церемонію вручення із Закарпаття на угорську територію, де Україна не може пред'явити претензії.