Попри рішення ЄС скасувати санкції, застосовані раніше до колишнього прем'єр-міністра України Миколи Азарова, його активи в Україні і за кордоном, як і раніше арештовані. Таку інформацію нещодавно підтвердив на своїй сторінці у Facebook речник Генпрокуратури Андрій Лисенко.

Лисенко підкреслив, що практично всі виявлені активи колишніх топ-чиновників часів Віктора Януковича - в тому числі Азарова - заарештовані за різними кримінальними справами як в Україні, так і за кордоном.

Ці активи "можуть бути повернуті в Україну" тільки після набуття чинності відповідних рішень суду. Спікер ГПУ запевнив, що скасування судом рішень Ради ЄС минулих років про розширення санкцій проти окремих осіб не впливає на діючі санкції ЄС.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

За його словами, санкції ЄС діють зараз проти 13 українських екс-чиновників, санкції Швейцарії - проти 18-ти. Днями уряд Швейцарії вирішило продовжити їх ще на рік.

Скасування санкції проти Азарова

Як відомо, суд Європейського союзу анулював санкції, які були накладені на колишнього українського прем’єр-міністра Миколу Азарова, запроваджені проти нього у 2014 році і продовжені у 2015-му. Відповідне рішення суд ухвалив 19 грудня.

Микола Азаров
Микола Азаров

"Скасувати Рішення Ради (CFSP) 2015/364 від 5 березня 2015 р. про внесення змін до Рішення 2014/119 / CFSP щодо обмежувальних заходів, спрямованих проти певних осіб, юридичних осіб та компаній з урахуванням ситуації в Україні та Регламенту Ради ЄС (ЄС) 2015/357 5 березня 2015 р., в якому вони стосуються пана Миколи Яновича Азарова", - йдеться у рішенні.

Суд також зобов'язав Раду ЄС оплатити всі судові витрати по обох позовах - першої і другої інстанції. Це рішення не означає виключення Азарова з чинного списку санкцій Євросоюзу. Рада ЄС, перед тим, як діяти на основі рішень органу влади третьої країни, повинна була перевірити, чи було це рішення ухвалене із врахуванням прав на захист та на ефективний юридичний супровід.

Андрій Клюєв та Микола Азаров
Андрій Клюєв та Микола Азаров

"Рада ЄС зобов’язана при ухваленні обмежувальних заходів притримуватися основних прав, що є невід’ємною частиною правового порядку ЄС", - йдеться у рішенні.

У квітні 2018 року Суд Європейського Союзу відмовився скасовувати санкції проти Азарова, запроваджені проти нього Радою ЄС у 2016 році.

Дивіться: Суд ЄС зняв санкції з Азарова

Нагадаємо, Євросоюз зняв санкції з Азарова. Як повідомляв "Знай.ua", у Трампа відреагували на закупівлю зброї Туреччиною, котра входить до складу НАТО. Також "Знай.ua" писав, Україна таємно домовилася з російською компанією ТВЕЛ продовжити контракт на поставку ядерного палива для енергоблоків українських АЭС до 2025 року.