Україна таємно домовилася з російською компанією ТВЕЛ продовжити контракт на поставку ядерного палива для енергоблоків українських АЭС до 2025 року.

Про це повідомляє "Дзеркало тижня".

За даними видання, угода нібито була укладена між країнами після припинення дії рамкового Договору про дружбу України з РФ.

Зазначено, що Юрій Недашковський, голова НАЕК Енергоатом, свій лист від 17 серпня прем'єр-міністру Володимиру Гройсману завершив констатацією того, що "укладення такого додаткової угоди до діючого контракту з російською компанією може викликати негативний резонанс". Він висловив думку про необхідність розглянути це питання на закритому міжвідомчому засіданні під головуванням прем'єр-міністра.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

За даними видання, підписану Енергоатомом угоду з російською стороною про 2025 року закріплює за ТВЕЛ домінуюче становище на українському ринку (8 реакторів з 15-ти).

"Таким чином, у російської ТВЕЛ - 60% поставок палива для атомних реакторів, в той час як в американської Westinghouse при наявності контрактних зобов'язань перед українською стороною забезпечити АЕС паливом у разі припинення постачань з РФ - 40%", - наголошується в статті.

В рамках диверсифікації джерел ядерного палива для атомних станцій України держкомпанія Енергоатом у квітні 2014 року уклала договір з американо-японської компанією Westinghouse - вона виробляє паливо на заводі в Швеції.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що адміністрація Запорізької атомної електростанції вирішила закупити 430 пляшок різного алкоголю. При чому, судячи з списком, у працівників АЕС різний смак: тут і горілка, і коньяк, і віскі, і навіть видно для гурманів джин.

Як повідомляв портал "Знай.uа" реалізація проекту "Енергетичний міст: Україна - Європейський Союз" може дестабілізувати енергетичну систему України.
"Знай.uа" писав, що енергоблок №2 Запорізької АЕС відключили від енергомережі для усунення дефекту на трубопроводі автономного контуру головного циркуляційного насоса №3.