Президент Петро Порошенко привітав українців, котрі 25 грудня відзначають Різдво за григоріанським календарем. Як відомо, у православних християн за юліанським календарем воно припадає на 7 січня, обидва дні є державними вихідними.

"Ми з вами були свідками народження автокефальної Православної церкви України, а сьогодні тут зібралися католики і протестанти. Я хочу подякувати вам за вашу підтримку в отриманні незалежної від Москви і визнаною світовим Православ'ям української церкви", - сказав Порошенко.

За словами глави держави, в Україні "немає і не буде державної церкви" – мова швидше за все йшла про автокефалію. При цьому він зазначив, що існує "справжня релігійна свобода, яку ми всі дбайливо зберігаємо".

"При всій різноманітності нас об'єднують Україну і віра в народження і воскресіння Господа нашого Ісуса Христа… хоча нам загрожує ворог, хоча нашу країну і наш народ хочуть поневолити, у нас немає страху ", - додав президент.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити
Показати ще

"Я вірю, що з Ісусом ми обов'язково переможемо ненависть і зло, бо Христос народився і на землі - мир. Різдво - це свято надії на краще, воно оповите таємничістю і родинним теплом. В Віфлеємської печері Господь прийшов в цей світ і почав свій земний шлях заради нашого спасіння. Бажаю вам від ангелів - радості, від пастухів - подиву, від мудреців - прозріння, а від народженого Бога - миру і любові. Щасливого Різдва і веселих свят!", ", - підсумував Порошенко.

Цікаво, що останні дослідження показали: традиційно понад 2/3 опитаних ідентифікують себе із православ’ям. Біля 8% – греко-католики, решта – релігійні меншини: римо-католики, юдеї, мусульмани. Православні абсолютно домінують у всіх регіонах, окрім західного, тут їх 58%, а ще третина – греко-католиків.

Конфесійне розподілення православних продовжує розвиватися в тому ж руслі, що останні кілька років. Так, частка тих, хто асоціює себе з Київським патріархатом поступово збільшується від 22% у 2010 до майже 39% у 2017 р. Прихильників УПЦ стає з кожним роком все менше: спостерігається падіння вдвічі за той самий період з 34% до 17%.

Дивіться: Вітання Президента України з нагоди святкування Різдва Христового за григоріанським календарем

Нагадаємо, названо головні відмінності між католицьким та православним Різдвом. Як повідомляв "Знай.ua", український співак презентував новорічний хіт. Також "Знай.ua" писав, у мережі нагадали основні традиції католицького Різдва, яких дотримуються в різних країнах світу.