Адвокати можуть звертатися в Європейський суд з прав людини з окремими позовами по кожному з моряків, захоплених РФ.

Про це заступник міністра юстиції - Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина розповів виданню РБК-Украина.

Він стверджує, що це вибір заявників.

"Вони вирішують, окремо звертатися, чи ні. Держава буде представляти свою частину, яка стосується незаконного утримання військовополонених в режимі злочинців, а також взагалі про невиконання Женевської конвенції Росією. А заявники будуть йти по кожному окремо, наскільки я розумію, в цьому немає ніякої проблеми", - сказав Ліщина.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Він каже, що позови від адвокатів щодо звільнення кожного окремого моряка не суперечать міждержавної заяви України, в якому буде вимога звільнення всіх захоплених. Позови можуть розглядатися в ЄСПЛ паралельно.

"Ми вимагаємо того ж самого. Заявники можуть подавати окремі заяви, можуть пояснювати їх окремі ситуації, в яких вони опинилися. Можливо, будуть якісь додаткові обставини, які не стосуються загальнодержавної заяви", - сказав Ліщина.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у неділю, 30 грудня, – день народження Владислава Костишина – одного з українських 24-х моряків, які знаходяться в російському полоні.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Пєсков сказав, що в Кремлі не вважають захоплених в нейтральних водах Чорного моря українських моряків військовополоненими. Я не знаю, які вони давали свідчення, оскільки триває слідство. Ми не можемо постійно відстежувати, як іде слідство. Але я не можу погодитися з тим, що мова йде про військовополонених. Жодних військовополонених на території Російської Федерації немає, – сказав Пєсков.
"Знай.uа" писав, що Росія не збирається відпускати українських моряків, яких вона незаконно захопила під час агресії в Керчинській протоці. Так МЗС Росії відповіла на спільну заяву президента Франції Еммануеля Макрона і канцлера Німеччини Ангели Меркель, в якому політики закликали до негайного звільнення затриманих українців.