Надання Томосу Православній церкві України стане ще одним актом проголошення незалежності.

Таку думку висловив президент Петро Порошенко. За його словами, російський президент Володимир Путін порівнював Російську православну церкву з ядерною зброєю.

"Росія "мертвою хваткою" вчепилася в свою церковну мережу в Україні, розглядаючи її як канал впливу", - заявив український президент Петро Порошенко в колонці для спецпроекту НВ "Світ в 2019".

"Вовків імперіалізму потрібно вміти обчислювати, навіть якщо вони в овечих шкурах. Про це в своєму" Погляді на всесвітню історію "писав ще Джавахарлал Неру, один з лідерів індійського руху за незалежність. Для України, постколоніальної країни, яка не завершила боротьбу за свободу від колишньої метрополії, така установка надзвичайно важлива. Росія мертвою хваткою вчепилася в свою церковну мережу в Україні, розглядаючи її як розгалуженого каналу впливу. Російська православна церква - частина політичної системи РФ. Сам Путін порівняв РПЦ з ядерною зброєю", - зазначив Порошенко.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Президент зазначив, що "було б злочином дивитися на все це крізь пальці".

"Переговори про автокефалію почалися кілька років тому і в 2018-му вийшли на фінішну пряму. Вселенський патріарх Варфоломій і Синод прийняли рішення про незалежну українську церкву, відкинувши всі претензії Москви на Україну як канонічну територію РПЦ. Томос про автокефалію - немов ще один Акт проголошення незалежності. Його варто розглядати як найвагомішу частину державної стратегії. Її суть найточніше передає з'єднання двох крилатих фраз Миколи Хвильового: "Геть від Москви! Дайош Європу", - додав Порошенко.

Нагадаємо, Російська православна церква (РПЦ) збирається звернутися до предстоятелів і синодами помісних православних церков - просити не визнавати Православну церкву України (ПЦУ).

Як повідомляв раніше Знай.ua, Синод Російської православної церкви закликав інші помісні церкви не визнавати створену на Об'єднавчому соборі Православну церкву України.

Також Знай.ua писав про те, що на Волині церковна громада села Красноволя Маневицького району перейшла з РПЦ у Православну Церкву України.