Перший президент Незалежної України Леонід Кравчук 10 січня відзначає відзначає свій 85-й день народження.

Саме він ставив підпис під історичним документом - Біловезькою угодою про припинення існування СРСР.

Кравчука багато знали як затятого комуніста. Лише в 1998 році він перейшов під партійні прапори СДПУ (о). З 2009 року - безпартійний і займається виключно своїм громадським фондом "Перспективна Україна".

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

"Я зробив для себе висновок такий: я ніколи не зраджу свій народ. При будь-яких ситуаціях, як би мені важко не було. Період, коли на мені відповідальність за всю Україну лежала, дуже відповідальний, але не щасливий. Незалежність прийшла в Україну несподівано - прилетів Кравчук і привіз її на тарілочці. Україна може пишатися тим, що вона є, була і стала в 1991 році країною, яка розвалила Радянський Союз - останню імперію, найбільш страшну. Я 50 років я дбав про нашу державу. І я оптиміст: Україна виживе!"

Кравчук про Майдан

На думку Кравчука, Революція Гідності була знаковою подією для держави, але її ідеали з часом зрадили багато з тих, хто спочатку озвучував гучні гасла на очах у мільйонів українців:

Революція Гідності
Революція Гідності

"Там на Майдані дуже серйозні справи, і я повинен негайно туди їхати". Я досі думаю над одним питанням і не знаходжу відповіді: якби він знав, що на Майдані щось відбувається або починається щось подібне до того, що потім сталося, для чого потрібні були ці слова? Не знаю. Тобто я думаю, що не планувався конфлікт такого масштабу і крові, але виконавці, на що я потім посилався, коли пропонував Віктору Федоровичу звільнити міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, не виконали своїх обов'язків ".

Кравчук про Януковича

Михайло Добкін та Віктор Янукович
Михайло Добкін та Віктор Янукович

"Думаю, соромно має бути українському народові за те, кого він обрав. Я не голосував за Віктора Федоровича, і тому особливого сорому не відчуваю".

Кравчук про Петра Порошенка

Володимир Гройсман, Петро Порошенко та Арсеній Яценюк
Володимир Гройсман, Петро Порошенко та Арсеній Яценюк

"Він є швидше бізнесменом, ніж президентом. Для нього Україна - це корпорація. Він вважає, що може сам керувати цією корпорацією або оточити себе людьми, які думають так само, як і він".

Кравчук про Росію

"Цілуйтеся, але не лягайте в ліжко. Не йдіть до чужого дому - майте власну квартиру. Ось такою має бути політика. Прийде час - і Росія скупить Україну. Тоді вона запропонує більш жорсткі форми об'єднання".

Дивіться: Історія першого Президента Леоніда Кравчука: від тріумфу до капітуляції

Нагадаємо, страшні пророцтва Джахара Дудаєва про Крим почали збуватися задовго після його смерті.Як повідомляв "Знай.ua", Україна збирається повернути ядерну зброю. Також "Знай.ua" , Кравчук назвав нового президента України.