У середу, 23 січня, в Давосі було підписано угоду між норвезькою NBT, французької Total і Європейським банком реконструкції та розвитку щодо реалізації проекту вітрової енергетики "Сиваш".

Варто відзначити, що на церемонії підписання були присутні президент України Петро Порошенко і президент ЄБРР Сама Чакрабарті.

"Підписання цього документу показує, що Україна реформується. Вона вже реформує свою енергетику кілька років, наближаючись до стандартів ЄС. Ми бачимо, що Україна стане лідером в цій області, оскільки це найбільший проект вітрової енергетики", - заявив після підписання угоди президент ЄБРР.

За словами Чакрабарті, прихід NBT і Total показує, що Україна тепер другий за величиною європейський ринок.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

"NBT реалізує ще більше проектів. Я в цьому впевнений. Іноземні інвестори повертаються в Україну", - додав він.

Крім того, в прес-службі Національної інвестиційної ради повідомили, що NBT планує будівництво нового вітрового енергетичного комплексу в Україні.

Генеральний директор NBT Юар Вікен розповів, що компанія має достатній потенціал для побудови додаткових 700-800 МВт вітрових потужностей в Україні. Будівництво попередньо планується почати в Запорізькій області в найближчі 6-9 місяців.

Також у компанії уточнили, що зараз за допомогою партнерів здійснюють оцінку ЕРС підрядників і постачальників вітрових турбін, які будуть задіяні у проекті.

Нагадаємо, що Україна опустилася відразу на 13 позицій в рейтингу інноваційних економік згідно з підсумками 2018 року.

Як повідомляв портал Знай.uа, НАК "Нафтогаз України" має намір розглядати майбутні угоди, запропоновані главою російської компанії "Газпром" Олексієм Міллером про продовження транзиту газу через Україну в наступному році, тільки якщо угоди будуть повністю відповідати європейському законодавству.

Також портал Знай.uа писав, що у вівторок, 22 січня, державний концерн "Укроборонпром" підписав Меморандум про співробітництво з ізраїльською компанією Elbit Systems Ltd.