Зараз в Україні є три основних джерела корупції – держсектор, митниця і ліцензії на видобуток корисних копалин. Про це заявив генеральний прокурор Юрій Луценко в інтерв'ю Дмитру Гордону, передає Politeka.

«Як на мене, Україна – це великий корабель, трюм якого ще недавно був повністю залитий водою. І коли Генеральна прокуратура відкачує воду ручною помпою, це Сізіфова праця. Вона вічна. Тому, напевно, важливо, щоб, крім кількох тисяч вироків за корупцію, які у нас вже є, крім цієї помпи, ми спробували закрити проломи в нашому судні», – підкреслив він.

Юрій Луценко

На думку Луценка, одним з ключових джерел корупції є державний сектор.

«3600 державних підприємств, з яких, за статистикою, дві третини – неприбуткові. Маю на увазі, для держави. Але дуже прибуткові для тих політиків, які туди просовують своїх директорів, менеджмент і так далі. І тут відповідь знайдено давним-давно в Польщі, Угорщині, Чехії – країнах, які проходили цей процес. Приватизація. Їх треба просто продати. Тим більше, що 1100 з цих підприємств взагалі не працюють. Але це продукує величезну хвилю корупції! Я б сказав, що це і є основа політичної корупції всіх: партії влади, партії опозиції, громадських рухів, борців з корупцією… Всі вони там», – пояснив генпрокурор.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Також Луценко назвав діяльність митниці однією з найбільш проблемних корупційних напрямків.

Юрій Луценко

«Нічого нового: крадуть! Тому відповідь дуже проста: електроніка. Електронні сканери, спеціальні процедури звірки між сусідніми країнами, і 30% доходів, які зараз осідають в кишенях ділків, повинні надійти в казну держави», – зазначив він.

При цьому серйозною проблемою є порядок видачі ліцензій на видобуток корисних копалин, впевнений Луценко.

«Третє джерело – ліцензії на надра. Бурштин, пісок, нафта, газ – все повинно продаватися виключно на аукціонах. Після Майдану у нас з 772 виданих дозволів тільки 34 були на аукціоні, інші – під столом. Це джерело олігархії. Олігархи будуть вічними, якщо їм за безцінь будуть передавати ліцензії на найбільше багатство країни. Тому – відкриті аукціони, які буде бачити вся країна», – розповів глава ГПУ.

Як зазначив Луценко, мінімальне покарання за корупцію має становити хоча б рік тюремного ув'язнення.

«Вже рік домагаюся цього від парламенту, але поки не можу пробити», – резюмував генпрокурор.

Нагадаємо, що, за словами Юрія Луценка, його зусилля по реформуванню ГПУ високо оцінили в Раді Європи.

Як повідомляв портал Знай.uа, генеральний прокурор України Юрій Луценко розповів, з якими проблемами він зіткнувся після голодування, зокрема і з алкоголем.

Також портал Знай.uа писав, що чинний президент України Петро Порошенко повинен днями презентувати обраний курс і передвиборчу програму.